MIHOLJSKI SUSRETI U 961 SELU: Potpisani ugovori za dodelu novca lokalnim samoupravama

B. Ca.

28. 09. 2021. u 15:12

PREDSTAVNICI sela koja su dobila novac na Javnom konkursu za organizovanje manifestacije "Miholjski susreti sela", danas su u Palati Srbije potpisali ugovore za dodelu bespovratnih sredstava sa Milanom Krkobabićem, ministrom za brigu o selu.

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ У 961 СЕЛУ: Потписани уговори за доделу новца локалним самоуправама

Ministarstvo za brigu o selu

U ovim susretima učestvovaće čak 961 selo na teritoriji različitih opština Srbije. U toku tri meseca trajanja manifestacije, od oktobra do kraja decembra, okupiće gotovo 100.000 učesnika i posetilaca.

Aktivnosti koje su podnosioci prijava osmislili su šarolike. Takmiče se u folkloru, izvornom pevanju, sviranju gusala i tambura, slikanju, recitovanju, pisanju, izradi rukotvorina, suvenira, tkanju, štrikanju, vezu, pletenju, ali i sportu i kulinarstvu.

Deca se takmiče u kvizu znanja, sportskim disciplinama, ali i slaganju kukuruzovine u kupe i trčanju u džaku. Cilj ovog Programa, kako u Ministartsvu kažu, i jeste bogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno - istorijskog nasleđa.

Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, koje osmišljavaju program, datum, satnicu, i mesto održavanja jednodnevne ili višednevne manifestacije "Miholjski susreti sela", a koja obuhvata aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave. Mogu se održati u svim selima Srbije, izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja, u periodu od 1.oktobra 2021. godine do kraja 2021. godine.

Dodeljuje se do 500.000 dinara po prijavi, a većina jedinica lokalnih samouprava učestvovaće i sopstvenim sredstvima u organizaciji manifestacije. Ukupan iznos danas dodeljenih sredstava je 31 milion dinara, za 68 jedinica lokalnih samouprava od kojih je 25 iz IV grupe razvijenosti i devastiranih područja.

Sredstva se dodeljuju prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom "Miholjski susreti sela" koju je Vlada Republike Srbije donela 29. jula 2021. godine.

- Sela Srbije su danas, a to su bila i juče i ostaće, najvitalniji deo Srbije. Sve dobro, sve snažno i vispreno upravo stiže iz sela. Danas, oživljavanjem ovih manifestacija, nastavljamo sve ono dobro i vredno što su neki pre nas činili -rekao  je Krkobabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO: Hiljade ustaša došlo na Hrvatska - Italija! I žene, i starci, svi pevaju strašne stihove!