NAJSKUPLJI KVADRAT 9.721 EVRO! Gde se u Srbiji nalaze najpaprenije plaćene nekretnine

B.Caranović

06. 09. 2021. u 13:16

TRŽIŠTE nepokretnosti u Srbiji za prvih šest meseci ove godina dostiglo je gotovo 2,9 milijarde evra! U poređenju sa istim periodom tri godine unazad, obim novčanih sredstava na ovom polju u porastu je za više od milijardu dinara.

НАЈСКУПЉИ КВАДРАТ 9.721 ЕВРО! Где се у Србији налазе најпапреније плаћене некретнине

Foto: Predrag Vučković

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji u prvoj polovini 2021. godine prometovan je u Beogradu na vodi i koštao je 9.721 evro. Ova nekretnina površine 144 kvadrata plaćena je oko 1,4 miliona evra. Najskuplji stan, međutim, kupljen je u Novom Beogradu. U pitanju je nekretnina od oko 400 kvadrata, pazarena za oko 1,9 miliona evra! U istom periodu kupljena je i rekordna nekretnina po ceni, kuća na Savskom vencu za pet miliona evra.

- Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.615 evra za stan u beogradskoj opštini Vračar površine 26 kvadrat - podatak je Katastra nepokretnosti.

- Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je u beogradskoj opštini Čukarica - 11.538 evra, a površine je 26 kvadrata. Poslovni prostor u Srbiji u prvoj polovini 2021. godine koji je zabeležio najveću cenu prodat je u Novom Beogradu za dva i po miliona evra. Najskuplje garažno mesto prometovano je u opštini Čukarica po ceni od 40.000 evra.

Kada je reč o poljoprivrednom zemljištu, najpapreniji kvadrat prometovan je u Surčinu u naselju Jakovo po ceni od 24.900 evra za parcelu površine 59 ari. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u prvoj polovini 2021. godine prometovano je u opštini Bačka Topola, po ceni većoj od 1,2 miliona evra za 141 hektar.

- Najveći udeo u ukupnom broju registrovanih ugovora u prvoj polovini 2021. godine odnosio se na kupoprodaje - 95 odsto, dok su ostale vrste pravnog posla činile pet procenata ugovora. Broj kupoprodaja u prvoj polovini 2021. godine bio je za 60 odsto veći u odnosu na broj iz prve polovine 2020. godine.

U MARTU NOVI REKORD

Tržište nepokretnosti je bilo najaktivnije u mesecu martu, kada je registrovano 13.417 ugovora. Ovim je za 2,4 procenta nadmašen dotadašnji apsolutni rekord u broju registrovanih ugovora na mesečnom nivou od 13.097 ugovora iz oktobra 2020. Ukupan broj ugovora koji je Republičkom geodetskom zavodu dostavljen u prvoj polovini 2021. godine je 89.463 i može se zaključiti da je broj dostavljenih ugovora po opštinama usaglašen sa njihovim stepenom razvijenosti. Oko 21 odsto dostavljenih ugovora su ugovori o poklonu i razmeni, 2 procenata su ugovori koji se ne mogu registrovati, što je u skladu sa višegodišnjim prosekom. Gotovo četvrtina registrovanih ugovora odnosi se na promet na teritoriji 17 opština Grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja