VELIKA ČAST: Guverner Narodne banke Srbije jedan od ključnih govornika na ceremoniji otvaranja Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju

Novosti online

04. 09. 2021. u 16:09

GUVERNER Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je kao jedan od ključnih govornika na svečanom otvaranju Kineskog foruma za finansijsku tehnologiju (China Financial Technology Forum) na temu „Novo doba, nove finansije, nova tehnologija”.

ВЕЛИКА ЧАСТ: Гувернер Народне банке Србије један од кључних говорника на церемонији отварања Кинеског форума за финансијску технологију

Foto: Printskrin/NBS

Održavanje ovogodišnjeg foruma podržali su Svetska trgovinska organizacija, Konferencija UN o trgovini i razvoju, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj i druge međunarodne organizacije.

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da se napredak postiže ako smo otvoreni da gradimo budućnost sa onima koji rade za dobrobit ljudske civilizacije. Novo doba i nove finansije zahtevaju još jaču saradnju, a Republika Srbija opredelila se za produbljivanje odnosa s dokazanim prijateljima s kojima delimo iste vrednosti i cilj – a to je dobrobit naših naroda. Zbog toga i ne čudi što ekonomska saradnja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine ima uzlazni trend, jer je podupire i prijateljstvo između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Podsetila je da je pre dve decenije plaćanje karticama bilo veliko tehnološko dostignuće, dok su danas mobilne aplikacije i elektronski servisi realnost i nova normalnost. Zahvaljujući brojnim funkcionalnostima koje smo obezbedili, građani i privreda u Srbiji danas koriste IPS NBS sistem za brzo, lako i sigurno plaćanje, što potvrđuje da smo novom tehnologijom ubrzali dolazak novog doba. Potvrdu toga daju i podaci o tome da je tokom poslednjih devet godina u Srbiji snažno porastao broj platnih transakcija izvršenih elektronskim bankarstvom, gotovo 100%, dok je broj platnih transakcija izvršenih mobilnim bankarstvom veći za čak 81 put.

Srbija je među prvima u Evropi uredila i proces video-identifikacije korisnika finansijskih usluga, a donošenjem Zakona o digitalnoj imovini postala je jedna od prvih zemalja koje su detaljno regulisale ovu oblast.

Kineski forum za finansijsku tehnologiju, čiji su domaćini Međunarodna bankarska federacija, Kinesko udruženje banaka i Kineska asocijacija trgovine robe i usluga, održan je u okviru VIII Kineskog međunarodnog sajma za trgovinu uslugama (China International Fair for Trade in Services – CIFTIS).

S obzirom na sve veću zastupljenost primene finansijskih tehnologija u bankarskom sektoru, delatnosti osiguranja, trgovini hartijama od vrednosti i nadzoru finansijskih institucija, tokom Foruma organizovane su brojne diskusije na visokom nivou, kao i promocije projekata na temu nastanka novog okruženja u finansijskom sektoru.

Obraćanje guvernera dostupno je na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

BONUS VIDEO - JA SAM UBEĐEN DA JE VUČIĆ RAZOČARAN: Orlić duhovito odgovorio na reči Dragana Đilasa

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)