POSLODAVCI O POVEĆANJU MINIMALCA: Da raste koliko napreduje privreda

Tanjug

11. 08. 2021. u 18:31

UNIJA poslodavaca Srbije (UPS) smatra da minimalnu zaradu treba povećati onoliko koliko privreda napreduje, odnosno koliko raste bruto društveni proizvod, kaže počasni predsednik UPS Nebojša Atanacković.

ПОСЛОДАВЦИ О ПОВЕЋАЊУ МИНИМАЛЦА:  Да расте колико напредује привреда

Foto N. Skenderija

On je, uoči početka pregovora između Vlade Srbije, poslodavaca i sindikata o minimalcu za sledeću godinu, za Tanjug Televiziju rekao da bi realnije bilo govoriti o povećanju od šest odsto, odnosno za 2.000 dinara, nego o 10 odsto ili 3.000 dinara, koliko najavljuju predstavnici države.


Atanacković navodi da UPS svake godine pre početka pregovora anketira svoje članstvo i da te ankete pokazuju da oko 65 odsto poslodavaca smatra da minimalnu zaradu treba povećati.

Smatraju, međutim, da to povećanje ne bi trebalo da ide

isključivo na njihovu štetu, već da poslodavci od države dobiju umanjenje svojih obaveza kada je reč o plaćanju poreza i doprinosa na plate.

 - Mnogi poslodavci realno nisu u stanju da značajno, recimo za 10 odsto, koliko država najavljuje povećanje minimalca, povećaju plate, a da ne dobiju neku kompenzaciju - kaže Atanacković.

Na pitanje da li se sa predstavnicima vlade razgovaralo o visini te kompenzacije, on je rekao da sa Ministarstvom finansija nije bilo razgovora na ovu temu, ali da se očekuje da uslede narednog ponedeljka.

Atanackovih je naveo da je, prema onome što se već čulo od predstavnika države, sasvim sigurno da će olakšica biti i naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će neoporezivi deo zarada biti povećan sa 18.300 na 19.300 dinara, kao i da će doprinosi na plate biti umanjeni.

Prema njegovim rečima, nerealni su i zahtevi sindikata koji podrazumevaju da minimalac iznosi koliko i potrošačka korpa.

Atanacković je kao sasvim realno ocenio da će i ovoga puta tri strane teško doći do konsenzusa i da će opet Vlada Srbije preseći i odrediti visinu minimalne zarade.

Pritom je kao malo verovatnu naveo mogućnost da sindikati prihvate predlog države o minimalcu od 35.000 dinara, a kao verovatniju istakao da poslodavci prihvate ovaj predlog pod uslovom da kompenzacija u vidu smanjenih dažbina na plate bude odgovarajuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024