"OVO JE ŽILA KUCAVICA ISTOČNE SRBIJE": Predsednik obišao radove na rekonstrukciji deonice državnog puta od Golog Brda do Kladova

Tanjug

13. 07. 2021. u 11:19

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić danas je, u okviru posete Kladovu, obišao radove na rekonstrukciji deonice državnog puta od Golog Brda do Kladova u dužini od 34 kilometra koje izvodi Štrabag.

ОВО ЈЕ ЖИЛА КУЦАВИЦА ИСТОЧНЕ СРБИЈЕ: Председник обишао радове на реконструкцији деонице државног пута од Голог Брда до Кладова

Foto printskrin instagram buducnostsrbijeav

Predsednik je tokom razgovora sa radnicima i predstavnicima lokalne vlasti istakao da je taj put veoma značaj za građane tog dela Srbije.

- Ovaj put je žila kucavica istočne Srbije - istakao je Vučić.

Takođe, dobio je informaciju da će obnova i rekonstrukcija puta od Zajčara do Negotina biti završena do 15. oktobra.

Vučić je pozvao telefonom ministra finansija Sinišu Malog i dogovorio sa njim da se do kraja godine obezbedi iz budžeta dodatnih devet miliona evra za rekonstrukciju puteva.

Predsednik se tom prilikom interesovao i za druge puteve u tom kraju, na primer, za put od Negotina do Brze Palanke u dužini od 30 kilometara, zatim put do Klokočevca i ka drugim mestima.

Razgovarao je sa radnicima, pitao ih da li ima još ljudi zainteresovanih da rade poslove u niskogradnji i kakve uslove imaju...

Vučić je ukazao da taj deo zemlje ima veliki potencijal za razvoj turizma.

- Istočna Srbija je bukvalno čudesna - naglasio je on.

Vrednost radova puta od Golog Brda do Kladova je 592 miliona dinara, a posao će biti gotov u narednih desetak dana, jer je ostalo da se završi još kilometar i po ove deonice.

Obilasku je prisustvovao i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i predsednici opština istočne Srbije.

Predsednik Vučić je zatim obišao u HE Đerdap 1 rekonstruisane mašinske prostorije, a zatim i rekonstruisanu brodsku prevodnicu na HE Đerdap koja je izuzetno važna za plovidbu na Dunavu.

Rekonstrukciju prevodnice obavila je nemačka firma DS S Noel i naša preduzeća Feromont inženjering Beograd i Elektromontaža Krajevo.

Radovi su vredni 28,5 miliona evra, a 60 odsto sredstava je obezbeđeno iz kredita Evropske razvojen banke a ostalih 40 odsto je grant Connecting Europe facility fonda.

Zahvaljujući rekonstrukciji, skraćeno je vreme prevođenja brodova sa sat i 50 minuta na 90 minuta, smanjen je broj i trajanje nepredviđenih zastoja plovidbe i povećana bezbednostrada prevodnice.

Osim toga, produžen je vek trajanja opremen an orevodnici, umanjeni troškovi održavanja za 30 odsto i smanjen je uticj rada prevodnice na životnu sredinu, istaklo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćajaj i infrastrukture.

Nakon obilaska HE Đerdap, planirano je video obraćanje evropske koordinatorke za koridor Rajna-Dunav Ines Ajale Sender i direktora Evropske izvršne agencije za klimu, životnu sredinu i infrastrukturu Dirka Bekersa, a potom će se medijima obratiti šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Vučić.

Na kraju posete Kladovu predsednik će obići radove na rekonstrukciji deonice puta od Porečkog mosta do Golog brda duge 21,6 kilometara koju izvodi preduzeće Srbija autoput.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)