Žensko preduzetništvo - snažan resurs novog zapošljavanja

Novosti onlajn

23. 06. 2023. u 15:46

Žensko preduzetništvo prepoznato je kao snažan resurs novog zapošljavanja u Srbiji, Crnoj Gori i regionu, a osnaživanje saradnje na polju ženskog preduzetništva u ove dve zemlje biće i u narednom periodu prioritet u radu Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Crne Gore (PKCG), uz podršku Evropske mreže preduzetništva.

Женско предузетништво - снажан ресурс новог запошљавања

Foto: PKS

Kako bi se dodatno osnažile veze između srpskih i crnogorskih preduzetnica i dogovorila nova poslovna partnerstva, PKS i PKCG su uz podršku Evropske mreže preduzetništva organizovali konferenciju „Osnaživanje saradnje ženskog preduzetništva u Srbiji i Crnoj Gori”, koja je okupila više od 70 privrednica koje su bile u prilici da od nadležnih institucija dobiju informacije o dostupnim programima podrške namenjenim podsticanju ženskog preduzetništva, kao i planiranim projektnim aktivnostima čiji je cilj dalji rast i razvoj ženskog preduzetništva.

Inicijativa ka resornim ministarstvima

Primeri dobre prakse iz Crne Gore u programima finansijske i nefinansijske podrške, koji specijalno stimulišu privrednice, obezbeđujući im značajna bespovratna sredstva, biće predmet inicijative koju će do kraja 2023. godine Privredna komora Srbije uputiti nadležnim ministarstvima, najavila je Iva Vuksanović iz Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima (MMSPD) PKS.

„Planiramo da na taj način obezbedimo dodatnu podršku i stimulišemo žene da se uspuste u preduzetničke vode”, ističe Vuksanović.

Ideja za susret srpskih i crnogorskih preduzetnica je nastala pre nekoliko meseci, tokom radnog sastanka i posete koja je organizovana kao rezultat saradnje koju Privredna komora Srbije kao koordinator EEN Srbija konzorcijuma ima sa koleginicama iz Privredne komore Crne Gore u okviru projekta Evropske mreže preduzetništva, kaže Katarina Momčilović Matić iz Centra za EU integracije PKS.

Foto: PKS

Regionalno povezivanje

Tokom konferencije je potpisan i Memorandum o saradnji između PKS i PKCG u cilju unapređenja saradnje ove dve zemlje u sektoru ženskog preduzetništva. Memorandum su potpisale Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS i Tanja Radusinović, direktorka Sektora za projekte PKCG.

„Žensko preduzetništvo je prepoznato kao snažan resurs novog zapošljavanja, a ovakvi susreti su veoma značajni za umrežavanje srpskih i crnogorskih preduzetnica i unapređenje regionalne saradnje“, istakla je Branislava Simanić prilikom potpisivanja Memoranduma.

Među učesnicima konferencije su bile i predstavnice porodične firme Korali BC iz Nove Pazove koja se bavi proizvodnjom čokoladnih poslastica koristeći lešnike sa sopstvene plantaže. Prema rečima Dušice Ljepojević, suvlasnice „Korala“, za male proizvođače kao što su oni, ključna stvar koja im nedostaje je mogućnost umrežavanja.

Ljepojević naglašava da su nakon konferencije imali prilike da ostvare kontakte sa sa velikim, poznatim brendovima, kao što su vinarija Plantaže (13.jul) i HEC grupa (Hotel HEC Residence) iz Crne Gore.

Ključne tačke za proširenje tržišta na region

Marija Ivanković Jurišić, vlasnica tkačkog ateljea Marija handmade iz Šapca ocenjuje da je konferencija bila sjajna prilika da se razmene iskustva i ideje, pruži međusobna podrška i inspiracija što je, prema njenim rečima, ženama ključno za uspešno poslovanje.

Imajući u vidu da su među učesnicama bile i predstavnice nadležnih ministarstava, Ivanković Jurišić je iskoristila priliku da skrene pažnju i na probleme u njenom sektoru poslovanja - to je ručna izrada tekstila, odeće i sitnijih upotrebnih predmeta, gde bi im podrška u sertifikaciji i procesu dobijanja srpskog preferencijalnog porekla i olakšice pri izvozu bile ključne tačke za proširenje tržišta na region i izlaz na tržište EU.

Uspešne primere iz prakse, iskustva i izazove u poslovanju sa učesnicama skupa podelile su i crnogorske privrednice.

Prema rečima Dragane Bulatović iz kompanije „ISOMONT” iz Podgorice koja se bavi implementacijom međunarodnih (ISO) standarda i GDPR-a, preduzetništvo je satkano od uspona i padova, te je jako bitno „da iz svakog pada naučite nešto novo, unapredite sebe i uzdignete se jači i bolji“.

Među učesnicama je bila i Dragana Kadović, direktorka firme 13. jul Beograd, ćerke firme matične kuće 13. jul Plantaže Podgorica, koja se bavi proizvodnjom i prodajom vina, rakija, destilata i voća.

Ona je navela da je tržište Srbije za njih veoma značajno i da je konferencija bila odlična prilika za osnaživanje saradnje, umrežavanje sa firmama iz Srbije i razmenu iskustava.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave