RČF dodelio 2,34 miliona evra za pet konzorcijuma iz Srbije

Novosti online

08. 05. 2023. u 22:10

REGIONALNI čelendž fond (RČF) dodelio je danas 2,34 miliona evra bespovratnih sredstava za kupovinu opreme i infrastrukturne radove, kao i obuku zaposlenih za pet najuspešnijih konzorcijuma obrazovnih institucija iz Srbije koje blisko sarađuju sa kompanijama na jačanju stručnog i dualnog obrazovanja, a koji su konkurisali na Drugi javni poziv Fonda.

РЧФ доделио 2,34 милиона евра за пет конзорцијума из Србије

Foto: Marko Golubović

Drugi krug prijavljivanja privukao je 123 izjave o zainteresovanosti iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, uključujući 19 iz Srbije. Iz naše zemlje je izabrano pet konzorcijuma sa 29 kompanija, tri visokoškolske i dve srednjoškolske obrazovne institucije.

Mihailo Vesović, direktor Centra za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije, poručio je da će PKS nastaviti da podržava aktivnosti Regionalnog čelendž fonda kao partnera za sprovođenje ovakvih projekata:

- Nastavićemo da radimo na promovisanju Fonda sa ciljem da se na naredni, treći javni poziv od 22. maja, prijave novi konzorcijumi i time obezbede savremeni uslovi za sticanje znanja i veština u saradnji obrazovnog sektora i privrede. S obzirom na značaj zelenih veština (green skills), digitalizacije i cirkularne ekonomije na savremene uslove poslovanja, PKS poziva sve poslodavce čiji je fokus na navedenim temama da se u saradnji sa školama prijave na treći javni poziv Fonda - rekao je Vesović na ceremoniji dodele nagrada u beogradskom hotelu Metropol.

Vesović je istakao da je cilj Privredne komore Srbije da se stvori snažna veza između obrazovnog sistema i privrede i da obrazovni sistem proizvodi kadrove koji su sposobni da rade na modernim tehnologijama jer je to potreba savremenog poslovanja.

- Projektom je omogućeno da škole i fakulteti imaju vrhunsku opremu i u saradnji sa kompanijama praktično spremaju đake i studente za rad na najnovijim tehnologijama. To je značajno za dalji privredni rast šest ekonomija Zapadnog Balkana i važan signal za sve buduće investitore da region ima stručan i obučen kadar - ukazao je Vesović.

Među nagrađenim projektima dominira sektor mašinstva i prerade metala, a pet projekata su konzorcijumi na čelu sa Akademijom primenjenih tehničkih i vaspitačkih studija (Niš), Mašinskim fakultetom u Nišu, Mašinsko-saobraćajnom školom u Čačku, Fakultetom tehničkih nauka u Kragujevcu i Saobraćajno-tehničkom školom iz Zemuna.

Dodeljena sredstva će se koristiti za investicije u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama stručnog obrazovanja, srednjim školama, fakultetima i akademijama stručnih studija, koje sprovode kooperativnu obuku u partnerstvu sa kompanijama.
Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija Vlade Srbije je naglasila da će donacija opreme osavremeniti obrazovanje u Srbiji.   

Foto: Marko Golubović

- Ovakvim projektima povezujemo tradicionalno i savremeno obrazovanje, ali je još važnije od mogućnosti za sticanje znanja, da osvestimo mlade da je neophodno da jačaju timski duh. Radeći na novoj opremi, oni će zajedno učiti i sticati nove stručne veštine, ali će deliti i dobru energiju i kreativnost. Verujem u tim mladih ljudi i nastaviću još temeljnije da se borim za platformu gde su umreženo savremeno obrazovanje i tradicionalne vrednosti vaspitanja nova energija Srbije - poručila je Grujić.

Obrazovanje mladih u i za region i dalje će biti u središtu aktivnosti Nemačke agencije za razvoj i saradnju, naglasio je Kristijan Šiling, rukovodilac odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Nemačke u Beogradu:

- Za zelenu tranziciju uz ekonomsku konkurentnost nam je potrebna visokokvalifikovana radna snaga. Regionalni čelendž fond za stručno obrazovanje i obuku jedan je od vodećih projekata Nemačke u ovoj oblasti. Cilj nemačke vlade je da unapredi zapošljivost učenika i studenata koji pohađaju institucije za stručno obrazovanje i obuku na Zapadnom Balkanu i konkurentnost kompanija.

Prema njegovim rečima, 16 projekata iz Srbije je do sada dobilo oko 6,5 miliona evra i dodaje da pored ovih brojki, organizovanje škola i kompanija u konzorcijume je veoma impresivno i uliva nadu za dalju sinergiju uspostavljenih partnerstava.

Balša Ćulafić, koordinator projekta u ime Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), istakao je da će Forum kao partner u sprovođenju podržati realizaciju izabranih zajedničkih projekata institucija stručnog obrazovanja i kompanija i izrazio očekivanje da će za njima uslediti dodatni projekti koji će biti izabrani u budućim pozivima.

Ceremonija dodele nagrada okupila je zvaničnike Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Privredne komore Srbije, Ambasade Nemačke, Nemačke razvojne banke (KfW), Kancelarije za dualno obrazovanje, Regionalnog čelendž fonda i nagrađenih konzorcijuma iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!