CEO REGION U DVA KORAKA DO EVROPE: Predsednik PKS Marko Čadež predložio zvaničnicima EU i SAD

PKS

27. 04. 2022. u 12:53

PREDLOG poslovne zajednice Zapadnog Balkana radi brže integracije regiona u Evropsku uniju je vrlo jasan i jednostavan – prvi korak je hitno pokretanje pregovora za stvaranje Evropske ekonomske zajednice Jugoistočne Evrope.

ЦЕО РЕГИОН У ДВА КОРАКА ДО ЕВРОПЕ: Председник ПКС Марко Чадеж предложио званичницима ЕУ и САД

Marko Čadež zajedno sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, Foto PKS

Drugi korak je ubrzanje procesa ka punopravnom članstvu, istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na Ekonomskom forumu u grčkim Delfima na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu – „Zapadni Balkan: stabilnost ili neslaganja“.

„Jednostavnim sporazumom sa Evropskom unijom zemlje Zapadnog Balkana već u bliskoj budućnosti mogle bi da postanu deo jedinstveog tržišta EU i da uživaju sve četiri slobode unutar ovog prostora“, rekao je Čadež.

Zapadni Balkan postao bi najpre deo Evropske unije kao Evropska ekonomska zajednica Jugoistočne Evrope, a kasnije i kao punopravni član.

„Takav model pristupanja EU imale su Finska, Austrija, Island, a tako danas funkcionišu Island  ili Norveška“, rekao je predsednik PKS.

Poslovna zajednica čitavog regiona ima jedinstven stav da treba redefinisati proces pristupanja u dogovoru sa evropskim partnerima.

Saradnja u okviru "Otvorenog Balkana" veoma dobro funkcioniše, kaže Čadež i izražava nadu da će još zemalja pristupiti ovoj inicijativi.

Otvoreni Balkan ostaje otvoren: Eskobar i Čadež, Foto PKS

"Ranije nije bilo intenzivne komunikacije između ministarstava Makedonije i Srbije, a sada se ministri čuju na nedeljnom nivou i rešavaju probleme kako da se ubrza prolaz kamiona preko granica, priznavanje međusobnih dokumenata i sertifikata.  To je sa jedne strane dobar rezultat, ali sa druge, važno je da nađemo način da komuniciramo sa Evropskom unijom kao region i da imamo jasnu perspektivu“, poručio je Čadež.

Ovogodišnji "Delfi" ekonomski forum bio je posvećen bezbednosti u svetu, globalnim ekonomskim kretanjima, klimatskim promenama, budućnosti EU, tehnološkim i društvenim promenama...  

Na panelu u Delfima učestvovali su i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove, Fatmir Bitići, zamenik premijera za ekonomska pitanja Severne Makedonije, i Kurt Volker, američki diplomata.

Miroslav Lajčak perspektivu Zapadnog Balkana vidi u Evropskoj uniji i želi da se ZB razvija kao snažan region koji ima kapacitet da rešava izazove, uz podršku međunarodne zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)