SERIJAL - ZAPOČNI BIZNIS (10): Šta je potrebno za pokretanje kozmetičkog salona?

V. N.

30. 01. 2022. u 13:55

ISPUNjAVANjE higijenskih uslova i neophodno znanje potvrđeno sertifikatom su među najvažnijim stavkama prilikom pokretanja kozmetičkog salona.

СЕРИЈАЛ - ЗАПОЧНИ БИЗНИС (10): Шта је потребно за покретање козметичког салона?

Arhiva

Objekat u kojem se obavlja ova usluga mora imati odvojene i uređene prostorije i adekvatnu opremu za manikir i pedikir, negu lica i tela, eventualno, sto za masažu, solarijum…

Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije nudi smernice početnicima u poslovanju i osnovne informacije šta je potrebno za pokretanje sopstvenog posla kroz seriju tekstova u „Preduzetniku“.

Površina prostorije, zidovi, podovi

Propisi nalažu da prostorije u kojima se pružaju manikirske, pedikirske, kozmetičke, i druge usluge poput masaže, solarijuma, pirsinga, tetovaže, moraju biti funkcionalno povezane i podeljene na posebne celine i ne smeju da budu povezane sa prostorijama koje se koriste za stanovanje i obavljanje drugih delatnosti. To podrazumeva da pregradni zidovi između odeljenja i tavanice u objektu moraju da budu od čvrstog materijala, ravni, glatke površine i bez oštećenja, čisti, bele ili neke druge svetle boje.

Podovi moraju biti od čvrstog, vodonepropusnog materijala, ravni, bez oštećenja, pogodni za higijensko održavanje i ne smeju biti klizavi.

Najmanja površina radne prostorije, sa jednim mestom za pružanje usluga iznosi po osam kvadratnih metara za manikirske i pedikirske usluge i po 10 kvadrata za kozmetičke, usluge masaže, solarijuma, pirsinga, tetovaže... Za svako novo mesto, najmanja površina radne prostorije uvećava se za 2,5 kvadrata po stolici, odnosno četiri po ležaju.

Novosti

Sertifikat na uvid

Neophodno je da zaposleni ima znanje potvrđeno sertifikatom ili licencom za pružanje kozmetičkih usluga. Diplome, uverenja, javne isprave, licence, treba da budu izloženi na vidnom mestu u objektu u kojem se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela. Fiskalana kasa je obavezna.

Vrednost globalne industrije usluga manikira i pedikira procenjena je, s obzirom na aktuelnu pandemiju, na devet milijardi dolara, a predviđanja međunarodnih agencija pokazuju da će, ukoliko se „korona kriza“ završi u ovoj godini, ovo tržište dostići 11,6 milijardi dolara do 2027. godine.

Novosti

Obavezan pristanak

U svim prostorijama gde se nalazi solarijum mora da stoji vidno postavljen natpis: "UPOTREBA SOLARIJUMA MOŽE IZAZVATI RAK KOŽE". Korisnik je obavezan da potpiše pristanak u dva primerka u kojima je naznačeno da na sopstveni rizik koristi solarijum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!