NOVI POZIV ZA BUDUĆE DOBAVLJAČE I U 2022: Kako da postanete karika u lancu velikih kompanija

V. N.

29. 01. 2022. u 10:55

NOVI javni poziv za Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača (MNK) biće raspisan i u ovoj godini pa će priliku da postanu partneri velikih međunarodnih kompanija dobiti firme koje posluju u sektoru električnih i elektronskih sistema, automobilskoj, metalskoj, gumarskoj i plastičarskoj industriji, kao i preduzeća koja proizvode kućne aparate.

НОВИ ПОЗИВ ЗА БУДУЋЕ ДОБАВЉАЧЕ И У 2022: Како да постанете карика у ланцу великих компанија

Foto Privatna arhiva

Budžet za novi javni poziv okvirno će iznositi oko 200.000.000 dinara, kažu u Razvojnoj agenciji Srbije.

Cilj Programa je da pruži stručnu i finansijsku podršku unapređenju poslovanja domaćih kompanija kako bi ispunile uslove da postanu dobavljači multinacionalnih kompanija ili proširili postojeću saradnju.

„U trenutnim okolnostima, od početka pandemije, postalo je i više nego jasno da su najveći izazov i probleme imali upravo lanci dobavljanja, te i da je interesovanje velikih multinacionalnih kompanija sada već više od godinu dana, usmereno ka traženju novih saradnika i novih, i pre svega, lokalnih dobavljača“, ističe Marija Kabadajić, rukovodilac Odeljenja za MSP Razvojne agencije Srbije.

Da bi domaće firme ušle u sistem dobavljača ino-kompanija, neophodno je da pre toga ispune brojne zahteve.

Milan Tasić, Foto Privatna arhiva

Jedno od preduzeća koje je ispunilo visoke standarde u poslovanju je „Fima“ iz Mionice, fabrika izolacionih materijala i ambalaže, koja ove godine obeležava 45 godina rada. Dobili su 19,2 miliona dinara u okviru Programa iz 2019. Sredstva su iskoristili za nabavku mašine za preradu ekspandiranog polipropilena, dogradnju i rekonstrukciju proizvodne hale.

„Sve to je rezultiralo rekordnom prošlom godinom i nastavkom investicionog ciklusa u nove proizvodne programe i u 2022. Nadamo se i puštanju u rad linije za proizvodnju termoizolacionih ploča za građevinarstvo kao i dalji razvoj programa za auto industriju i povećanje izvoza u zemlje regiona”, kaže Milan Tasić, direktor „Fime“.

Veliko interesovanje iz Nemačke i Austrije

Koliko je od početka pandemije interesovanje međunarodnih korporacija povećano za angažovanje dobavljača iz Srbije, najbolje ilustruje primer da je samo u oblasti metalske i elektro industrije, Privrednoj komori Srbije prošle godine stiglo oko 50 upita stranih kompanija zainteresovanih za saradnju sa srpskim preduzećima. Najviše njih dolazi iz Nemačke i Austrije. Da su i domaće firme aktivne u širenju svog poslovanja van granica, pokazujue i podatak da se gotovo 800 domaćih kompanija uključilo u regionalnu bazu dobavljača Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana KIF ZB6 (www.market-access.wb6cif.eu) koja trenutno broji više od 2.000 firmi iz šest ekonomija ZB.

Šansa za još 20 kompanija

NA poslednji javni poziv za Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača u 2021. godini prijavilo se 20 preduzeća. Mahom se bave proizvodnjom uređaja i komponenti za auto, metalasku, gumarsku industriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)