PRVE BATERIJE ZA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE STIŽU 2023. GODINE: Startap "ElevenEs" planira proizvodnju i reciklažu baterija

V. N.

31. 10. 2021. u 13:55

U SUBOTICI je u planu izgradnja kompleksa za proizvodnju i reciklažu baterija na 30 hektara. Predviđene kapitalne investicije su procenjene na približno milijardu evra.

ПРВЕ БАТЕРИЈЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНЕ АУТОМОБИЛЕ СТИЖУ 2023. ГОДИНЕ: Стартап ЕлевенЕс планира производњу и рециклажу батерија

Ana Perović, Foto Privatna arhiva

Projektom rukovodi startap "ElevenEs", deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice koja godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma.

“ElevenEs se trenutno bavi razvojem baterija koje koriste savremene tehnologije, a cilj nam je da za nešto više od godinu dana započnemo i serijsku proizvodnju baterija“, kaže za „Preduzetnik“ Ana Perović, menadžer razvoja.

Kompleks će biti izgrađen u Subotici, na mestu bivše fabrike "29. novembar", čime će se prvobitna funkcija objekta i zemljišta zadržati, ali sada sa visokotehnološkom proizvodnjom i jedinstvenim razvojem, dodaje Perovićeva.

Primarni razvoj se odnosi na baterije zasnovane na LFP tehnologiji (Litium Fero Fosfat). Za razliku od široko rasprostranjenih baterija, one ne sadrže kobalt i nikal. Namenjene su za električna vozila i skladišta energije vezane za solarne elektrane i vetro parkove.

Fabrika će, kaže Perovićeva, biti građena u nekoliko faza, tokom narednih šest godina.

Prvo će se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektroformiranje ćelija, dok će se proizvodnja vremenom širiti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uključujući i katodni materijal.

Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na približno milijardu evra, dok bi investicija do sredine 2024. trebalo da bude približno 550 miliona.

Budući kompleks u Subotici na površini od 30 hektara, Foto Privatna arhiva

„Ovde nije uračunata investicija u sam razvoj, tako da će ukupan iznos biti i veći“, dodaje Perovićeva.

„Nakon završetka razvoja prve linije proizvoda, biće napravljena ‘megafabrika’ koja će prozvoditi 300 MWh godišnje. Nakon dve godine, proizvodnja će biti proširena na 8 GWh, dok se nakon 2028. i finalizacije kompletne investicije, očekuje proizvodnja od 16 GWh godišnje“.

Perovićeva ukazuje da je 16 GWh (gigavat-sati) više od milijardu baterija koje se nalaze u savremenim mobilnim telefonima, a prevedeno u automobile - to su baterije za približno 330.000 čisto električnih automobila. Plan je da u tom trenutku razvoja i proizvodnje, kompanija zapošljava 1.800 radnika.

 „Trenutno je napravljena razvojna laboratorija koja je u ovom trenutku najbolje opremljena laboratorija u zemlji. Adaptacija postojećih, izgradnja novih proizvodnih objekata, kao i instalacija opreme, odvijaće se sredinom i krajem sledeće godine. Pilot-proizvodnja, odnosno, prva automatizovana proizvodnja baterija startuje početkom 2023. godine“, rekla je Perovićeva.

Pored površine koju je zauzimala fabrika

"29. novembar", ElevenEs će  proširiti kompleks, pa će ukupna površina biti 30 hektara, a površina na kojoj su planirani objekti je 160.000 kvadratnih metara. U sklopu kompleksa će se nalaziti i centar za reciklažu proizvodnog baterijskog otpada, kaže Perovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista