MILIJARDU EVRA ULOŽENO PREKO DRINE: Republika Srpska - najveća investiciona destinacija Srbije

V.N.

29. 09. 2021. u 10:42

KOMPANIJE iz Srbije investirale su u Republiku Srpsku više od milijardu evra što potvrđuje da je Srpska atraktivna destinacija za ulaganje i širenje poslovanja domaćih kompanija - poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, na konferenciji „Investicioni potencijali Republike Srpske“.

МИЛИЈАРДУ ЕВРА УЛОЖЕНО ПРЕКО ДРИНЕ: Република Српска - највећа инвестициона дестинација Србије

Konferencija „Investicioni potencijali Republike Srpske“ održana je u Privrednoj komori Srbije, Foto Arhiva

- Srbija jeste najveći investitor u Republiku Srpsku i naše firme su ozbiljni ulagači“ - rekao je predsednik Čadež na skupu organizovanom u PKS u oviru manifes tacije „Dani Srpske u Srbiji“ i najavio nove susrete privrednika. 

Na skupu su učestvovali domaći privrednici iz 40 kompanija iz svih sektora privređivanja, od energetike i agrobiznisa, različitih grana prerađivačke industrije do usluga, građevinarstva, IT...

Predsednik Vlade RS Radovan Višković i predsednik PKS Marko Čadež, Foto Arhiva

 

800 miliona evra zajedničkih projekata

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u PKS sa predstavnicima vodećih kompanija iz Srbije među kojima su "Energoprojekt niskogradnja", NIS, "Neoplanta", "Delta", "Cepter", "Ekonomik grup", "Jugoteks". Pozvao ih je da iskoriste povoljnosti i ulažu u Srpsku. Premijer RS je imao i niz sastanaka sa srpskom dijasporom,  članovima Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, kao i menadžmentom kompanija Helvetia Cirih i "Pontiluks" iz SAD.

Očekuje investicije i u pograničnom delu Srpske i Srbije, u tzv. Slobodnim industrijskim zonama koje Srpska želi da kreira: Trebinje, Gradiška, Prijedor, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Sokolac, Šamac.

Osam stotina miliona evra je vrednost zajedničkih projekata Srbije i R. Srpske u infrastrukturu. U proteklih 10 godina izdvajaju se ulaganja Srbije u telekomunikacije u Srpskoj, finansijski sektor, farmaceustki, industriju hrane... 

Kontinuirano se potvrđuje zajednički interes za realizaciju projekata na srednjem toku Drine, izgradnjom tri hidroelektrane, kao i interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH. Pokrenuta je izgradnja hidroelektrane Gornja Drina, konkretno Buk Bijela, Foča i Paunci čija je vrednost preko 500 miliona evra.

Ulaganje u Bratunac

KOMPANIJA "Ekonomik grup" iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom montažnih kontejnera, u Srebrenici već zapošljava 90 radnika. Potpisali su Memorandum o razumevanju sa opštinom Bratunac gde planiraju da pokrenu proizvodnju termoizolacionih sendvič panela.

Partneri

SRBIJA za Republiku Srpsku predstavlja i najznačajnijeg partnera u uvozu i izvozu. Preko 50 odsto ostvarene robne razmene sa BiH, realizuje sa Republikom Srpskom. U prvih šest meseci 2021. ukupni obim robne razmene iznosio je oko 383,7 miliona evra. Vrednost izvoza iz Republike Srpske u Srbiju bila je oko 145,1 miliona evra, a uvoza oko 238,6 miliona evra. Suficit Srbije u razmeni sa Srpskom u prvom polugođu iznosio je 93,48 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!