KIKI ĆE DIRIGOVATI PLASIDO DOMINGO: Kristina Vasić, devetogodišnja devojčica iz Paraćina, na velika vrata ulazi na svetsku muzičku scenu

Zorana Rašić

07. 05. 2021. u 11:26

MUZIČKI dragulj iz Paraćina, srpsko saksofonističko čudo, mala Kendi Dalfer i Princeza od saksofona...

КИКИ ЋЕ ДИРИГОВАТИ ПЛАСИДО ДОМИНГО: Кристина Васић, деветогодишња девојчица из Параћина, на велика врата улази на светску музичку сцену

Foto Privatna arhiva/EPA

Tako Kristinu Vasić, devetogodišnju devojčicu iz Paraćina, predstavljaju vrhunski evropski muzičari, organizatori jednog od najpoznatijeg međunarodnog takmičenja koje se godinama održava u Budimpešti pod nazivom "Virtuozi V4+". Raskošnim zvukom saksofona ona je u decembru prošle godine blistala na sceni pred međunarodnim žirijem i višemilionskim televizijskim auditorijumom. Njeno srebro, kao predstavnice Srbije, zasijalo je poput zlata.

Nekoliko meseci kasnije entuzijazam najmlađe učesnice i zaštitnog lica "Virtuoza", favorita publike u finalu, ni u naznakama se ne stišava. Naprotiv. Uz ogromnu podršku roditelja, Bobana i Milice, Kika svakodnevno vežba. Priprema se za velike međunarodne nastupe koji je očekuju na jesen. Domaća takmičenja uživo odložena su zbog korone. U međuvremenu, "oduvala" je dve prve onlajn nagrade i prijavila se za takmičenje u Moskvi.

Podrška sa roditeljima i bratom, Foto Z. Rašić

Gala koncert koji je trebalo da bude u Budimpešti, a na koji je pozvana, odložen je za septembar. To je prvi značajan nastup u nizu koji je očekuju na međunarodnoj sceni.

- Jedva čekam da odletim za Dubai u decembru i tamo nastupam u orkestru kojim diriguje Plasido Domingo. Ne, nemam tremu kad sviram, ali kad mi se Domingo obratio u Budimpešti posle superfinala, ostala sam bez teksta - potvrđuje nam Kristina, koja je pred čuvenim tenorom i dirigentom svirala u Mađarskoj.

Trud umeće stekla sa nastavnikom  Tomislavom Milosavljevićem, Foto Privatna arhiva

U Dubaiju, na samitu svetskih lidera, ona će 20. decembra nastupiti u programu na glavnoj sceni. Pre toga, u septembru, biće učesnica pomenutog gala koncerta, a krajem tog meseca sviraće u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta. Tu će imati solo tačku. To su dva najveća Kikina koncerta u ovoj godini, kojima treba dodati još jedan nastup u Budimpešti početkom decembra.

- "Virtuozi" šalju svoje zvezde da uveličaju različite svetske događaje, pa otuda i ovi nastupi. Kristina će putovati sa majkom, a prevoz i smeštaj plaćeni su za sve koncerte. Čak će dobiti i honorar koji ide u kasu za kupovinu profesionalnog saksofona. Novi "selmer" košta između 7.000 i 8.000 evra, pa ako Kika muzikom ne privuče nekog sponzora, pokušaćemo da kupimo bar polovni. Zasad, svira na školskom instrumentu jer ide u drugi razred muzičke škole. Vežba sa svojim nastavnikom Tomislavom Milosavljevićem, koji je sad u penziji, ali je apsolutno zaslužan za sve njene uspehe. On joj je prvi i stavio saksofon u ruke - priča, za "Novosti", otac Boban.

NEMA ŠKOLE ZA TALENTE DUVAČE

U SRBIJI u Ćupriji postoji škola za talente za gudačke instrumente, ali ne i za duvače, niti postoji poseban program školovanja za tu nadarenu decu.

- Nikako ne uklapamo školu i muziku, a Kristina ide u treći razred. Strašno me boli kad vidim nerazumevanje i pored tolikog našeg truda da ispoštujemo i školu i instrument. U jednom momentu nešto uvek mora da trpi, pa se ljute ili učiteljica ili nastavnik saksofona - kaže Kristinina majka Milica.

Genetika nesumnjivo igra veliku ulogu u raskošnom talentu ove devojčice jer je njena majka, Milica Pošarac Vasić, klavirski saradnik u istoj školi. Tako je Kika još u maminom stomaku slušala decu koja sviraju taj instrument uz pratnju klavira. Kasnije je sve bila njena upornost i želja, što je dovelo do prve međunarodne nagrade. Osvojila ju je već sa šest godina i postala najmlađi nagrađivani saksofonista na Balkanu. Kristinin "put do zvezda", nije, međutim, bez trnja, pa tako i njena slava ima tamniju stranu.

- Od kad je Kika pre nekoliko meseci postala poznata, komšijama je odjednom počelo da smeta kad vežba kod kuće. A svira od svoje četvrte godine i tada im nije smetalo. Sad nas prijavljuju za uznemiravanje iako poštujemo kućni red, ne uzima u vreme dnevnog odmora saksofon u ruke. Zbog tih prijava, policija nam bar jednom nedeljno dolazi na vrata.

Kristina mora da vežba bar dva-tri sata svakog dana. Ima i onlajn časove sa profesorom Gaborom Bunfordom sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Sa jedne strane, svi je hvale, a sa druge, ne daju joj da vežba. Plaćaćemo kazne ako treba, ići ćemo i na sud! Svašta ćemo da izdržimo i da istrpimo, ali Kristina nikad neće prestati da svira i pored svih pritisaka koje trpimo - iznose "Novostima" svoju muku roditelji.

A Kika ne propušta da naglasi da treba još više da vežba.

- Mnoga takmičenja su preda mnom, moram još više da se trudim. Sviram klasiku, učim i naša kola, ali najviše volim džez. Da bih mogla da se družim i pričam sa drugima na koncertima, idem na časove engleskog. I nikad neću da odustanem od toga da budem najbolja saksofonistkinja na svetu! 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost