ALBANCI OTKOPAVALI SRPSKE GROBOVE: Tužne scene na groblju u Gnjilanu - polomljeni nadgrobni spomenici, sve zaraslo u travu

Novosti online

04. 05. 2021. u 13:06

TUŽNE slike su nam došle iz Gnjilana. Svi nadgrobni spomenici su porušeni u proteklih dvadeset godina, a neki grobovi su zatrpani smećem.

АЛБАНЦИ ОТКОПАВАЛИ СРПСКЕ ГРОБОВЕ: Тужне сцене на гробљу у Гњилану - поломљени надгробни споменици, све зарасло у траву

Foto: Printscreen

Samo dvadesetak metara odatle (preko puta) se nalazi albansko uređeno groblje.

I ovo nije prvi put da se na groblju u Gnjilanu događaju incidentu. Porodica Živke Jovanović, koja je u februaru 2010. godine sahranjena na gradskom groblju u Gnjilanu, samo dan nakon sahrane je tokom posete groblju zatekla otkopan grob.

Grob je iskopan do sanduka, a oštećen je i sam sanduk iz kojeg su izvađene neke stvari. Porodica je na kraju obavila ekshumaciju i Živku sahranila u jedno srpsko selo.

Prethodno je kamenovana povorka koja je išla na sahranu.

Poražava je činjenica da ovo nije jedino groblje na Kosovu i Metohiji koje je u ovakvom stanju.

Srbi na groblje najmilijima uglavnom mogu da izađu samo kad su Zadušnice, ili Vaskrs, i nikad ne znaju šta će tamo zateći.

Polomljeni nadgrobni spomenici, prekriveni sveže pokošenom travom, uništene ograde i ukradeno sve ono što je imalo bilo kakvu materijalnu vrednost slika je koje već više od dve decenije dočekuje Srbe kada posete groblje u Južnoj Mitrovici, piše "Kosovo Online".

Na groblju u Južnoj Mitrovici, uništeno je više od 80 odsto nadgrobnih spomenika. Poslednjih 21. godinu, pravoslavci iz Severne Mitrovice svoje preminule sahranjuju na groblju u Rudaru, kod Zvečana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Smeštanje najstarijih članova porodice u dom za stare