RASVETLITI UBISTVA I KIDNAPOVANJA NOVINARA: Svetski dan slobode medija obeležen u Beogradu i Gračanici, uz pozive kolegama da se ne dele

V. C. S.- D. Z.

03. 05. 2021. u 20:52

GODINU između dva svetska dana slobode medija novinari će pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

РАСВЕТЛИТИ УБИСТВА И КИДНАПОВАЊА НОВИНАРА: Светски дан слободе медија обележен у Београду и Грачаници, уз позиве колегама да се не деле

Srpski novinari na Kosmetu sa slikama svojih nestalih kolega / Foto D. Zečević

- Mada su novinari podneli veliki teret borbe protiv pandemije, trpeli su pritiske i vlasti i nezadovoljnih pojedinaca - kaže predsednik UNS Vladimir Radomirović. - Naročito brinu pritisci u medijima koji su vlasništvo velikih kompanija da novinari služe za njihovo dalje bogaćenje, a ne da izveštavaju javnost o tome šta se dešava.

On poziva kolege da se ne dele jer ih drugi dovoljno dele "na režimske i opozicione" i da ne dozvole da država u zakonu definiše ko je novinar, a ko ne. UNS zahteva da ministarka kulture i informisanja Maja Gojković imenuje državnog sekretara, da Vlada podrži Komisiju za istraživanje ubistava novinara, kako bi bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović. Očekuju da se suđenje za ubistvo Ćuruvije okonča do kraja godine i da Specijalno tužilaštvo za zločine OVK istraži ubistva i otmice 17 kolega na KiM 1998-2005.

Ministarstvo kulture i informisanja napominje da je od ključnog značaja da novinari, bez obzira na to gde rade, budu nezavisni i izveštavaju profesionalno. Podsećaju i da je ministarka Gojković povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara i pokrenut SOS telefon.

I novinari redakcija na srpskom jeziku na Kosmetu u ponedeljak su se okupili kod spomenika "Mising", posvećenog kidnapovanim i ubijenim Srbima, odakle su poručili da kosovske institucije ne poštuju zakon o jeziku, da nemaju slobodu kretanja i tražili rasvetljavanje sudbine kidnapovanih.

- Nedostaju nam mnoge informacije pošto institucije ne poštuju činjenicu da je srpski drugi službeni jezik - rekla je Anđelka Ćup, novinar Euro News Srbija.

PRETNjE ZBOG TABLICA

DARKO Dimitrijević, novinar Radio Goraždevca, pomenuo je na skupu u Gračanici problem nestabilnog finansiranja srpskih medija na KiM. Naveo je i da na terenu doživljavaju pretnje zbog srpskih tablica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave