SRBI SE MOLILI ZA NAREDNIKA MARKA: Jedinstven pomen kanadskom vojniku u pravoslavnoj crkvi u donjem Livanjskom polju u BiH

R. Šegrt

20. 04. 2021. u 10:42

U MALOJ seoskoj crkvi u selu Vrbica u donjem Livanjskom polju, u BiH, u minulu nedelju zvona su zvonila za čoveka druge vere i nacije. Mali broj pravoslavnih vernika, tek njih šestoro, i otac Predrag Crepulja, paroh iz Livna, molili su se za dobru dušu Marka Danijela Ležera, narednika kanadske lake pešadije princeze Patriše.

СРБИ СЕ МОЛИЛИ ЗА НАРЕДНИКА МАРКА: Јединствен помен канадском војнику у православној цркви у доњем Ливањском пољу у БиХ

Mark Danijel Ležer i Crkva Silaska Svetog Duha na apostole u selu Vrbica / Saša Šunjka /Fejsbuk grupa Moje Livanjsko polje

Njegovu sliku ljubili su kao ikonu i palili sveće tom mladom vojniku koji je časno služio u Bosni i Hercegovini, u sastavu međunarodnih mirovnih snaga Sfora. U njihovom kraju bio je svega nekoliko meseci, od marta do septembra 2000. godine. Za to kratko vreme čojstvom je urezao svoje ime u srca pravoslavnih Srba da ga pamte za navek. Život je izgubio na sasvim drugom ratištu. A imao je samo 29 godina.

Mark Ležer je iz donjeg Livanjskog polja prekomandovan u Avganistan. Na tom ratištu je poginuo 17. aprila 2002. godine. Kada su to čuli, Srbi iz donjeg Livanjskog polja, iz parohije u Vrbici, preko kanadskog bataljona, uputili su telegram saučešća njegovoj porodici u Edmontonu, u provinciji Alberta. Duboko dirnuta tim gestom, njegova supruga Marlej Ležer 2004. donosi pozamašnu sumu novca stanovništvu ovog kraja. Oni su ga iskoristili za obnovu Crkve Silaska Svetog Duha na apostole. Tako je mala bela seoska crkva, koja romantično stoji na proplanku iznad sela, ponovo počela da živi.

- Narednik Mark provodio je mnogo vremena sa malobrojnim srpskim povratnicima u ta sela. Posebno se interesovao za istoriju i prošlost ovog kraja. Svoje doživljaje i lepe utiske o gostoljubivim i ponosnim gorštacima redovno je prenosio svojoj supruzi i prijateljima u Kanadi. Kao zavet svom suprugu, Marlej Ležer je odlučila da pomogne obnovu crkve - zapisano je u knjizi "Livanjski Srbi, prosvjetno-duhovna zaostavština".

Srbi puni poštovanja za kanadskog vojnika / Saša Šunjka /Fejsbuk grupa Moje Livanjsko polje

Pravoslavna crkva silaska Svetog Duha na apostole u Vrbici zapaljena je 1994. godine tokom vojne operacije "Oluja" kada je pred hrvatskom vojskom svoje domove napustilo celokupno pravoslavno stanovništvo donjeg Livanjskog polja. Sela vrbičke parohije ostala su prazna, a kuće porušene. Crkva je obnovljena 2004. zahvaljujući pomoći Marlej Ležer. U srcima ljudi ovog kraja duboko je urezano sećanje na narednika Marka, odnosno Markana kako su ga od milošte zvali. Pomagao im je u teškim posleratnim godinama, kada su samo pojedinci usudili da se vrate na svoja ognjišta. Dopremao im je hranu i odeću i pomagao da dobiju građevinski materijal za obnovu kuća.

CRKVA UMESTO PUTA

Kada su dobili novčanu donaciju od fondacije Marlej Ležer iz Kanade, Srbi donjeg Livanjskog polja razmišljali su da obnove asfaltni put. Međutim, Opština Livno nije želela da se upusti u taj skup posao. Tako je odlučeno da se obnovi crkva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna