ZNAČAJNA dešavanja u istoriji jednog naroda, vrlo često, neophodno je nanovo procenjivati i ocenjivati. Pogotovu ako se posledice tih događaja osete tek mnogo, mnogo godina kasnije. Takav je slučaj i sa 27. martom 1941. Ispravno prevrednovanje istorijske uloge pojedinih velikih događaja biće zapravo zalog i za ispravne ocene gotovo svih glavnih tokova nacionalne istorije.

Komentari (2)

Vojo

31.03.2021. 18:10

Da tačno je: komusti Jugoslavije + šaka potplaćenih oficira sa gen. Mirkovićem + deo glupih i neobaveštenih oficira na čelu sa gen.Simovićem, zavrbovali su deo naroda u Beogradu i izveli puč i time udarili šamar Hitleru, ali FIKTIVNI šamar! A onda je usledila stravična Hitlerova odmazda, ali ne fiktivna nego nažalost, STVARNA. Kraljevina Jugoslavija je raskomadana a Srbija i Beograd stravično bombardovani, doslovno ZGAŽENI, opljačkani, veliki deo naroda odveden u zarobljeništvo... Glavni cilj Staljina bio je da se pučem Jugoslavija uvuče u rat sa Nemačkom i da na taj način Hitler odloži napad na SSSR na nekoliko nedelja (zato su komunisti masovno učestvovali u 27 Martu), a cilj Čerčila je bio da deo nemačkih aviona umesto na London, ode na Beograd i na taj način smanji nemačko bombardovanje Londona i Engleske ( i za to su podmitili grupu oficira sa gen. Mirkovićem, da organizuje puč). Nažalost interesi Jugoslavie i srpskog naroda (da odlože ulazak u rat, za neka bolja vremena), nikog nisu interesovali a najmanje komuniste i oficire izdajnike. A kako smo proli svima je poznato!

Dubravka

31.03.2021. 18:26

Potpisivanje pakta je imalo cilj usporiti napad na tadašnju Jugoslaviju koja je bila političko rasulo, a vojno potpuno nesposobna. Komunisti su to iskoristili upravo da bi Beogrd bio bombardovan i oni preuzeli vlast. U politici treba biti mudar, pa i sa đavaolom se udružiti da bi se spasili ljudski životi, a ne trčati i gurati svoj narod pod nož. Hrvati su dočekali naciste sa cvijećem i nakada im niko zbog toga nije prigovorio, a komunisti su dopustili masovno ubijanje i progom Srba, kako u drugom svjetskom ratu, tako i u poslednjem građanskom. Najsramnije je što su ti urlikaši doveli na vlast nepoznatog stranca bravara koji je u predhodnom ratu Srbe ubijao. Ni do dan danas Srbi nisu ni pobrojali svoje žrtve niti popisali, a većina njih i ne zna šta se je uopšte događalo. Mi izvan Srbije dobro znamo, ali smo šaputajući pričali među sobom. To tek sada počinju neki mediji pisati, a tek sada je snimljen prvi igrani film o stradanju Srba. Moja majka je izgubila dva brata u Jasenovcu, a oca su joj ubili partizani jer je bio bogati seljak, a hranio ih je cijelo vrijeme rata. Mnogo, mnogo ima za priču, mnogo toga o čemu se javno nije smjelo pričati. Zašto mnogi ne mogu shvatiti da je Jugoslavija počela i bila naprvljena samo od srpskih žrtva kako 1918-e, tako i 1945-e? Hrvati su danas cijenjeni širom svijeta, a mi Srbi popljuvani. Kome tome da zahvalimo? Mnogi u svijetu misle da su Hrvati daleko brojniji narod. Oni su samo složni. Najbrojniji su srpski izdajice! Tek sa dolaskom Vučića na vlast i njegove uporne borbe počinje u svijetu neka bolja slika o Srbiji. A šta će biti sa Srbima van Srbije? Za svu propast je kriv kralj Aleksandar koji je stvorio državu kojom je htjeo vladati, a ne državu za svoj narod. Morao je znati da ga Slovenci i Hrvati nikada nisu htjeli. On je stvorio komuniste, sam je bio po pogledu na njih komunistički! Još danas premnogo Srba plače za propalom državom, a ne sagledaju stvarne činjenice niti se osvrću na to da je ta Ju bila omrznuta i nikad priznata "braću" Hrvate i Slovence. Srpski komunisti su doveli do problema KiM jer su pokrajinu poklonili "napaćenim" Albancima!