TRAGIČNA PRIČA BOŽIDARA SAVIĆA: Tuže ga 9 godina - živi od 13.500 invalidske penzije - a sada će možda ostati bez stana zbog dugova

Novosti onlajn

20. 03. 2021. u 09:32

DA li će Božidar Savić, invalid prve kategorije, posle 29. marta ostati na ulici, još je neizvesno.

ТРАГИЧНА ПРИЧА БОЖИДАРА САВИЋА: Туже га 9 година - живи од 13.500 инвалидске пензије - а сада ће можда остати без стана због дугова

Foto; Printscreen/RTS

Punih devet godina traje proces protiv njega zbog neplaćenih računa pred raznim sudovima. Računi se nagomilavaju, a izvršitelji kucaju na vrata još oko 200 porodica u beogradskom naselju Kamendin – iz gotovo istih razloga.

Tužbe, opomene, žalbe, presude tokom osam godina napunile su kofer. Zbog neplaćenih računa Božidaru Saviću preti iseljenje iz socijalnog stana u Kamendinu, u kojem živi od 2008. godine. Prvih godina, dok mu je supruga bila živa, redovno su plaćali dažbine.

Savić kaže da su dugovi počeli rapidno da rastu i oni su premašili njegova primanja – mesečno račun Infostana je oko 18-19.000, zavisi od meseca do meseca.

Foto; Printscreen/RTS

- Moja invalidska penzija je 13.500 odnosno 14.000, od toga mi izvršitelji, imam osam izvršitelja, odbijaju 50 posto, i ono što mi ostane, šta mislite kako mogu da preživim, jako teško. Za struju mi posebno sude - ispričao je Savić.

U međuvremenu su poskupele usluge, smanjene su subvencije socijalno ugroženima u gradu, a uvedena im obaveza da plaćaju porez na imovinu, za stan u zakupu. Samo dug za Infostan narastao je na milion i po.

Slučaj Božidara Savića razmatrao je i Sud za ljudska prava u Strazburu i doneo privremenu meru da se odgodi iseljenje, do 29. marta.

- Kada se sve sabere, jedna sistemska nebriga koja se sada slama na ovom primeru. Nadležni uopšte ne prepoznaju potrebe i situaciju u kojoj se nalazi Božidar, zapravo njegova porodica - kaže Danilo Ćurčić iz NVO "Inicijativa A11".

Prema njegovim rečima, radi se o osobi s invaliditetom, koja ima 65 godina i kojoj se, nudi jedino rešenje – Prihvatilište za odrasla i stara lica, koje je neadekvatno zbog toga što nije dostupno i nije pristupačno osobama s invaliditetom.

- Ja nisam beskućnik, ja imam stan, ali država hoće od mene da napravi beskućnika. Dajte mi manji stan, ostali smo ja i sin sami, meni ne treba stan od 80 kvadrata - predlaže Božidar Savić.

Od nadležnih u gradu nismo uspeli da dobijemo komentar. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti kaže da ovo nisu jednostavne situacije, ali da mora da se sedne za sto i pronađe najbolje moguće rešenje.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, navodi da li je to specijalizovana institucija u sistemu socijalne zaštite, da li je to manji stan.

- Naročito treba imati u vidu da se suočavamo sa zdravstvenom krizom i da je danas izuzetno teško svim porodicama, naročito najsiromašnijima, da u aktuelnim uslovima nije jednostavno zadržati ni pronaći posao i moramo imati više razumevanja da pronađemo najbolje moguće rešenje da zaštitimo najslabije među nama - kaže poverenica.

Slučaj Božidara Savića nije usamljen. Zbog neplaćenih računa 60 porodica u naselju Kamendin ostalo je bez struje. Protiv 200 porodica pokrenut je izvršni postupak, a slična sudbina čeka još desetine.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna