NEPOTREBNE PROVERE AUTIZMA: Iako su razvojne smetnje kod dece trajne, moraju redovno da ih potvrđuju, radi dobijanja tuđe nege

J. Ž. S.

19. 03. 2021. u 10:33

SVAKE druge godine roditelji dece sa autizmom moraju pred komisiju, koja odlučuje da li će i u narednom periodu moći da nastave da primaju novac na ime pomoći i nege drugog lica. I do sada je to, tvrde oni, bilo gotovo bespotrebno, jer kod ovog vida oštećenja ne može doći do poboljšanja zbog koga bi izgubili naknadu, a danas u vreme pandemije, taj posao je roditeljima i deci doneo dodatni problem.

НЕПОТРЕБНЕ ПРОВЕРЕ АУТИЗМА: Иако су развојне сметње код деце трајне, морају редовно да их потврђују, ради добијања туђе неге

Arhiva

Kako bi dobili papir koji im je neophodan za komisiju moraju da stanu u red za preglede, da prikupe gomilu papira, čekaju na poziv za komisiju, i to u vreme kada se svima savetuje što manje kontakata.

- Otprilike za mesec dana mojoj ćerki koja ima 12 godina ističe rešenje o naknadi za pomoć i negu drugog lica. Prema važećim propisima, taj postupak podrazumeva odlazak kod najmanje dva-tri stručnjaka - dečjeg psihologa, neuropsihijatra i logopeda. Sa tim nalazima se, u nadležnom Centru za socijalni rad, podnosi zahtev za kontrolni pregled, a onda komisija iz PIO fonda zakazuje termin pregleda. Dakle, supruga i ja s autističnim detetom moramo da idemo, usred pandemije, najmanje u tri ordinacije, a da ne govorimo da je ispred svake od njih gužva - kaže V. P. iz Beograda, otac autistične devojčice.

Kako naglašava naš sagovornik, kada je reč o autizmu, propis po kome svake dve godine nadležni moraju da utvrde da li ima osnova da dete i dalje prima državnu pomoć, apsolutno je besmislen.

- Autizam je neprolazno stanje, to nije bolest, jer za njega nema leka. Dijagnoza koja se jednom uspostavi, do kraja života se ne menja. To je trajni problem, a država od nas traži da ga dokazujemo svake dve godine. Kamo sreće da u našem slučaju može biti bilo kakvih promena, da autizam može, jednostavno, da nestane, bio bih najsrećniji čovek na svetu - kaže naš sagovornik.

Ovaj roditelj smatra da je država mogla, zbog pandemije, po automatizmu da produži važenje postojećih rešenja za još godinu dana i tako ne izlaže roditelje i decu opasnosti od eventualnog zaražavanja koronom u čekaonicama zdravstvenih ustanova.

U PIO fondu, koji donosi rešenja o priznavanju prava na ovu prinadležnost, ističu da osobe koje nisu korisnici penzije ili osiguranici, među njima i deca, zahtev podnose nadležnom Centru za socijalni rad, koji dokumentaciju prosleđuje Fondu PIO radi sprovođenja postupka veštačenja.

- Od početka epidemiološke krize, postupa se u skladu sa stepenom zdravstvenog rizika koji postoji, a trenutno se podnosioci pozivaju na veštačenja u maksimalno bezbednim i zdravstveno zaštićenim uslovima - kažu u PIO fondu.

MINISTARSTVO PRODUŽAVA ROK?

UZ sve razumevanje situacije u kojoj se nalaze roditelji dece sa autizmom, kao i toga da još uvek traje pandemija kovida 19, u narednom periodu biće razmatrana mogućnost da se pravo na isplatu socijalnih davanja, na osnovu ranije donetih rešenja, produži za određeni vremenski period - kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...