UŽIČKA 15 SRUŠENA, PA VRAĆENA VLASNICIMA: Naslednici Aleksandra Acovića restitucijom dobili polovinu nekadašnje Titove rezidencije

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ / M. KRALj

13. 02. 2021. u 11:15

POLOVINU nekada raskošne vile u Užičkoj 15, poznate generacijama kao dom jugoslovenskog predsedničkog para Josipa i Jovanke Broz, Agencija za restituciju vratila je u naturi naslednicima Aleksandra Acovića, koji je kuću i podigao tridesetih godina prošlog veka.

УЖИЧКА 15  СРУШЕНА,  ПА ВРАЋЕНА  ВЛАСНИЦИМА: Наследници Александра Ацовића реституцијом добили половину некадашње Титове резиденције

Foto Arhiva

Mada su formalno postali vlasnici polovine vile, neizvesno je šta će konkretno dobiti, budući da je država, o čemu su "Novosti" nedavno pisale, Titovu i Jovankinu kuću do temelja srušila!

Agenciju za restituciju, prema rečima Ivane Živković, direktora podružnice Beograd, niko nije obavestio da je vila u međuvremenu srušena.

Aleksandar Acović, Foto Arhiva

- Bilo kakvo otuđenje, izgradnja, rušenje i slično posle stupanja na snagu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju - nije dozvoljeno. Strogo je zakonom utvrđena ništavost svih takvih poslova - tvrdi Živkovićeva.

Kako kažu u Agenciji za restituciju, idealnu polovinu kuće, plus 50 ari placa, dobili su naslednici Acovića, nekadašnjeg građevinskog inženjera, vlasnika rudnika i preduzeća "Labor".

Druga polovina, koja je 1948. za simboličan iznos otkupljena od njegovih sinova Radosava i Miloša, ostala je državi, baš kao i lovačka kuća i čuvena Titova biljarda.

PODELA IMOVINE POSLE TITOVE SMRTI

POSLE Titove smrti, Jovanka je iz nekadašnje zajedničke kuće izbačena usred noći, u julu 1980. Dve godine kasnije, osnovan je Memorijalni centar "Josip Broz Tito", koji je ukinut 1996, a Vlada SRJ preuzela je dve trećine kompleksa. Iz Memorijalnog centra, za potrebe reprezentacije, izuzete su rezidencija u Užičkoj 15, lovačka kuća, biljarda, vila "Mir".

Foto Arhiva

Prema rečima Mome Cvijovića, muzejskog savetnika Muzeja Jugoslavije u penziji, kuća je ipak srušena pre nešto više od dve godine, kada su i njega zvali da proceni predmete koji su se u tom trenutku u njoj nalazili, a reč je o Titovom klaviru. Komšiluk je za ovo saznao tek nedavno.

Zdanje je, inače, ozbiljno oštećeno u NATO bombardovanju, 1999. godine, neposredno pošto se iz njega iselio tadašnji jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević, koji je tu, sa porodicom, živeo od 1997. Miloševići su prešli u vilu "Mir", na susednom placu, koja je u isto vreme bombardovana, ali je u međuvremenu sanirana i danas služi kao rezidencijalni objekat. Za Užičku 15 postojao je plan obnove, ali izgleda ne i novac.

POSLEDICE Vila bila meta tokom NATO agresije, Foto M. Cvijović

Plac od oko 10.000 kvadrata, na kom se danas nalazi i Muzej Jugoslavije i Kuća cveća, pripadao je pre Drugog svetskog rata industrijalcu i graditelju Milošu Savčiću. Deo placa Savčić je poklonio kćerki Jelici, koja je sa mužem tu podigla ovu vilu 1934. Posle njene smrti, kuća i plac podeljeni su između Aleksandra (polovina) i sinova Radosava i Miloša (po četvrtina). Tako ih je zatekao Drugi svetski rat.

Na dan nemačkog napada, 6. aprila, tu su se sklonili članovi vlade generala Dušana Simovića. Krajem aprila u nju se useljava Franc Nojhauzer, civilni komandant Srbije, a zatim i feldmaršal Aleksandar Ler. Porodica Acović izbačena je 17. aprila.

Prema Cvijovićevim rečima, posle rata prvi stanar bio je general Peko Dapčević, koji je tvrdio da je on sugerisao Titu da se ovde useli. Prema drugom svedočenju Titovog sinovca Branka Broza, vrhovni komandant se uselio 23. oktobra 1944. i odatle komandovao završnim operacijama za Beograd.

Acoviću je imovina konfiskovana 1946. posle čega se spaja sa placevima 11 i 13 u ogroman kompleks.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest