94 ODSTO MLADIH NE ZASPI BEZ DRUŠTVENIH MREŽA: Najnovije istraživanje Centra za kreiranje politika i strategija

V.C.S.

04. 02. 2021. u 18:01

ČAK 94 odsto mladih provodi vreme na društvenim mrežama pred spavanje, a skoro tri petine, tačnije 59,4 odsto njih, redovno proveri neku od mreža pre nego što ujutru ustane iz kreveta.

94 ОДСТО МЛАДИХ НЕ ЗАСПИ БЕЗ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: Најновије истраживање Центра за креирање политика и стратегија

Foto: Depositphotos

Ovo su rezultati istraživanja Centra za kreiranje politika i strategija pod nazivom „Stavovi mladih u Srbiji o uticaju i značaju društvenih mreža“. Prosečna starost ispitanika bila je 22,2 godine.

Rezultati su, takođe, pokazali da se više od polovine mladih informiše preko društvenih mreža, a 39 odsto preko internet novina i portala. Najmanji procenat se informiše putem televizije (4,7 odsto) i štampanih medija (0,6 odsto).

Prvo mesto kada su u pitanju mreže zauzima Instagram, koji koristi više od 80 odsto mladih. Sledi Whatsapp, koji koristi 66,1 odsto i YouTube, sa 62,4 odsto rasprostranjenosti. Facebook ima skoro svaki drugi mladi ispitanik, a Twitter i Snapchat tek 11 odsto.

Više od 40 odsto anketiranih provodi više od tri sata dnevno na društvenim mrežama. Zanimljivo je i da 60,5 odsto njih tvrdi da mreže imaju negativan uticaj na njihovo samopouzdanje, ali zato kao prednosti ističu lakšu komunikaciju i pronalaženje partnera. Takođe, nešto više od polovine smatra da one potenciraju anksioznost i depresiju kod pojedinih osoba, a više od dve trećine da postoji njihova zloupotreba u političke svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom