NAJUGROŽENIJE NASELJE ROGOZ: Zbog obilnih padavina poplave i u pirotskom kraju (FOTO)

V. Ćirić

11. 01. 2021. u 10:50

KIŠA sa mokrim snegom koji je padao gotovo dva dana, u pirotskom kraju izazvali su izlivanje potoka i rečica koje tokom leta nisu ni do članaka.

НАЈУГРОЖЕНИЈЕ НАСЕЉЕ РОГОЗ: Због обилних падавина поплаве и у пиротском крају (ФОТО)

Foto: V.Ć.

Pod bujuičnim vodama osvanuli su žitelji pirotskog naselja Rogoz, kao i pojedina domaćinstva u selu Sukovo, Ponjska Ržana i još neka.  Usled izlivanja rečice Lužnice, prekinut je saobraćaj između Pirota i Leskovca, tačnije između Babušnice i Vlasotinca kod sela  Gorčinci, a izlivanja ima i nizvodno od Pirota ka Beloj palanci gde su pod vodom priobalne njive.


Najveći broj ugroženih domaćinstava koja su se našla pod vodom ipak je u pomenutom Rogozu, gde je prema još nezvaničnim procenama ugroženo više desetina kuća, dok se bujica sliva ulicama kraj zapadne kapije ovdašnje kasarne "Treći puk".

Bujična voda izlila se i kod novog Pazarskog groblje u Ulici 37. divizija i okolnim ulicama, ali je prodrla u podrume i prizemne priostorije. Problema ima i u selu Blato, kao i na putu ka Držini.

-  Voda je iz svog korita počela da se izliva u ranim jutarnjim časovima, ali je najveći problem što još uvek nadire odnosno povećava se  nivo i plavi-kaže Dragan Marković. Ovaj sredovečni čovek kome je voda ušla u garažu, dodaje da je sva sreća što je grad proteklih godina reulisao kanal Rogoz kojim sada tutnji bujica, ali  ne ugrožava domaćinstva.

Kako su nam kazali gradonačelnik Vladan Vasić i njegov zamenik Miloš Colić, od jutros su sve ekipe Vodovoda i kanalizacije" na terenu, kao i zaposleni u "Komunalcu", koji pomažu da se na pojedinim mestima zauzda bujica. Vasić ocenjuje da je u protekla dva dana  zabaležen istorijski nivo padavina i da bi posledice bile mnogo veće da lokalna vlast proteklih godina nije uložila mnogo para u regulaciju kanala i vodotokova oko Rogoza, Rasničke reke i sličnih vodotokova.

Nivo bujice se još uvek povećava i trenutno je kritično kod srednjovekovne tvrđave Momčilov grad  gde je ugrožen most ka naselju  Sarlah. Obilna kiša izazvala je i  zamućenje na izvorištu Krupac, ali je snabdevanje grada vodom normalno. Prema informacijama iz Štaba za vanredne situacije, obilne padavine prouzorkovale su i klizišta prema pojedinim selima kao što su Zaskovci i Topli Do, pa se  ne prepuručuje putovanje ka tim mestima. Što se tiče Nišave, ona je u takozvanom prvom koritu i od nje za sada ne prete poplave, jer je kej sigurna garancija da se to neće desiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!