SUBOTIČANI U GRUPAMA IŠLI U SEČU BADNJAKA: Vera i običaji se čuvaju bez obzira na okolnosti

J.L.

06. 01. 2021. u 12:52

ORGANIZOVANA povorka, koja kreće od hrama Vaznesenja gospodnjeg u centru Subotice pa do šume na Makovoj sedmici ove godine je izostao, ali to nije sprečilo Subotičane da u manjim grupama jutros odu po badnjake.

СУБОТИЧАНИ У ГРУПАМА ИШЛИ У СЕЧУ БАДЊАКА: Вера и обичаји се чувају без обзира на околности

Foto J.L.

Pre no što je svanulo, Subotička i Kelebijska šuma bile su pune ljudi, vrednih domaćina, koji su poštujući drevnu pravoslavnu tradiciju došli po badnjak.

-Već godinama se okupljam i dolazimo u šumu oko šest ujutru. Tražimo badnjak, prekstimo se i sečemo ga tri puta sa istoka, zalijemo ga vinom i pomolimo za zdravlje svih naših bližnjih – objašnjava nam Milan Ranogajec, koga smo sa badnjakom na naramku sreli još pre sedam sati.

– Onda svi idemo svojim kućama i uz posnu trpezu čekamo najradosniji praznik. Badnjak ćemo naložiti, a kažu da ako bude što više varnica biće više zdravlja i novaca.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, izostaće paljenje badnjaka u crkvenim portama, ali  to ne znači da se običaji neće ispoštovati.

-To nam zaista nedostaje, jer je to deo Badnjeg dana, posle toga sedamo za posnu trpezu i dočekujemo Rođenje Hristovo. Nadamo se da će dogodine biti drugačije - kaže Marko Malbašić, koji sa drugovima već godinama odlazi u seču badnjaka.

Iako po tradiciji badnjak seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, ravnopravno sa njima u seči su bile i dame Lara Lozo i Bojana Mijatov.

-Nije nam prvi put, idemo već nekoliko godina. Naši muški  kod kuće su malo lenji pa idemo mi, ipak smo vitalnije i okretnije – kroz smeh će vesele devojke. - Srele smo kavaljere i oni su nam pomogli u seči. Nadamo se da će dogodine  biti više žena i devojaka.

Naći mlado hrastovo drvo u Subotičkoj šumi nije bilo nimalo lako. Nekontrolisana seča je izgleda uzela danak.

-Čini se da iz godine u godinu ima manje hrastovog drveta i trebalo bi obratiti pažnju na to i pošumiti kraj – smatra Nebojša Radulović. – Ove godine je sve drugačije, ali treba da čuvamo svoje pravoslavne običaje ma kakve okolnosti bile.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)