SRPSKI DOKTOR DOBIO BITKU PROTIV KORONE: Otkrio koje lekove je pio i kako ojačati imunitet nakon bolesti

Novosti online

11. 12. 2020. u 19:29

GASTROENTEROLOG dr Dino Tarabar bio je gost "Beogradske hronike" na RTS, a tema je bila aktuelna situcija sa koronom, kao i kako ojačati imunitet u doba epidemije.

СРПСКИ ДОКТОР ДОБИО БИТКУ ПРОТИВ КОРОНЕ: Открио које лекове је пио и како ојачати имунитет након болести

Foto: RTS printskrin

Zašto neki pacijenti koji imaju simptome korone dobiju antibiotike, a nek ne, već im se prepišu tek kada im se stanje pogorša, jedno je od pitanja gledalaca ove emisije.

- Pitanje upotrebe antibiotika u prvih nekoliko dana je diskutabilno. Ako se radi o virusnoj bolesti, nije neophodno davati antibiotike u prvih nekoliko dana. Dajemo ih obično kod starijih ljudi gde očekujemo superinfekcije bakterijske ili neke komplikacije. Virusi koje lečimo antibioticima može da bude problematično, jer lekovi mogu da unište okolnu, saprofitnu floru i klinička slika će se pogoršati. Klinička slika gripa, prehlade i korone u jednom trenutku može biti identična  i nije lako to proceniti samo na osnovu jednog kontakta. Na plućima ne morate da čujete baš ništa i to može da zavede - priča i dodaje da je bilo slučajeva u "Dragiši Mišoviću" gde su tek na skeneru videli obostranu upalu pluća.

Svakako, savet pacijentima je da ne čekaju, već da se jave u kovid amulantu čim osete simptome.

- I ja sam čeako pet dana da vidim šta se dešava - kaže doktor da i lekari nekada greše.

Koji su to simptomi znak za alarm, doktor kaže - respiratorni. 

- Gubitak daha, otežano disanje, nedostatak vazdiha, bolovi u mišićima, to je nešto što uz temperaturu koja ne spada i vraća se i posle uzimanja lekova poput paracetamola, znak da treba da se jave ponovo jer je vrlo moguće da dolazi do razvoja kliničke slike. Bolest se može manifestovati i prolivima, ali najveći broj pacienata će imati respiratorne tegobe. Poenta je da se ne leče kod kuće i kasnije, kada dođu u jako teškom stanju, veoma ih je teško izvući - kaže dr Tarabar.

Koliko mogu suplementi da pomognu, i da li možemo da se predoziramo i preteramo sa unosom, doktor kaže:

- Vitamin D, C, magnezijum, cink selen, probiotici se preporučuju - kaže dr Tarabar.

- D vitamin je antiinflamatoran i njega uzimamo redovno inače, pogotovo u zimskom periodu. Dobro ga je uzimati preventivno i za one koji nisu inficirani. On ima svoju antiinflamatornu ulogu i preventivno se daje 2.000 jedinica dnevno kod potpuno zdravih osoba. Vitamin C preporučujem 5-6 g dnevno u tri različite doze, Voitamin D, magnezijum i cink ne treba uzimati u usto vreme jer oni idu na iste receptore - kaže da se neće preterati sa vitaminom D. D vitamin ne treba uzimati ujutru, nego popodne, kao i magnezijum. Proboitike treba uzimati, pogotovo nšto se sada daju antibiotici, koji uništavaju sašrofitnu floru - kaže dr Tarabar i dodaje da cena kod odabira suplemenata ne igra bitnu ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)