OD PETKA KATANAC VEĆ U 17H: Nove mere protiv korone - Vlada Srbije konačnu odluku donosi u četvrtak

B. RADIVOJEVIĆ

02. 12. 2020. u 07:28

OD petka, 4. decembra, sve se zatvara u 17 sati, izuzev apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane.

ОД ПЕТКА КАТАНАЦ ВЕЋ У 17Х: Нове мере против короне - Влада Србије коначну одлуку доноси у четвртак

Foto I. Marinković

Tržni centri i drugi prodajni objekti, izuzev prehrambenih, kao i restorani, kafići, kladionice, frizerski i kozmetički saloni, spa centri i teretane vikendom neće raditi, dok će pijace radnim danima biti otvorene uobičajeno, a vikendom do 15 sati.

To je ublažena varijanta zahteva medicinskog dela Kriznog štaba, oko koje je postignuta većinska saglasnost u Vladi i očekuje se da će nove protivepidemijske mere biti i zvanično usvojene sutra.

Prema tom predlogu, prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sati, uključujući i vikend, a pozorišta i bioskopi do 17 sat, takođe i vikendom.

Zatev medicinskog dela Kriznog štaba bio je, kako "Novosti" saznaju, znatno rigorozniji - da se odmah, od juče, zatvori sve što nije nužno za život i da rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe. Ta mera bi, prema saznanjima "Novosti", prema zahtevu lekara u Kriznom štabu, bila oročena na 14 dana.

Prevagnula je, ipak, procena predstavnika države, koji čine većinu u štabu, da bi takav potez bio dodatni udar na ekonomiju, koja je već punih osam meseci izložena kovid-krizi.

Zatvaranje ugostiteljskih, uslužnih i trgovinskih objekata, izuzev prehrambenih, medicinski deo Kriznog štaba tražio je još 6. novembra, a isti zahtev je ponovio i 20. novembra.

- Od novih mera koje će, kako nam je obećano, biti usvojene u četvrtak, najznačajnija je ona o zatvaranju vikendom - kaže izvor "Novosti" iz Kriznog štaba za borbu protiv kovida.

- I u okviru nje presudno je što će tržni centri biti zatvoreni. Da smo to ranije uradili, ne bismo sa zebnjom čekali "crni utorak" sledeće sedmice, kada ćemo imati prve efekte guranja u redovima i po tržnim centrima na "crni petak".

I bez toga je epidemiološka situacija previše komplikovana. U poslednja 24 sata u Srbiji je otkriveno 7.999 inficiranih na 22.837 testiranih, a preminulo je još 48 obolelih od kovida. Na respiratorima je 16 pacijenata više nego dan ranije, ukupno 269.

Tračak nade se, ipak, nazire iako su očekivano smirivanje situacije sa 4. decembra, prolongirali na 10. Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u našoj zemlji smanjuje:

- Plašim se da nismo još u piku. Međutim, pritisak na bolnice će se nastaviti još nekoliko nedelja posle pika, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje od 10 dana do dve nedelje. Očekujem težak decembar, naročito za zdravstvene radnike - kaže Ivanuša. - I druge zemlje su, kada je broj novoobolelih bio tako veliki kao sada u Srbiji, zatvarale ugostiteljske objekte, i čak uvodile policijski čas.

ZA TESTOVE DNEVNO 700.000 EVRA

SRBIJA samo na testove za koronu potroši dnevno više od 700.000 evra, i to je cena za 20.000 testiranja dnevno, rekla je premijerka Ana Brnabić.

-PSR laboratorije su otvorene širom Srbije od Subotice do Kosovske Mitrovice, čime je stvorena mogućnost da se radi više testiranja, te da će se sada ići na više od 25.000 testiranja dnevno - rekla je premijerka.

- Kod nas se rezultat testa čeka najviše 12 sati. Na 100.000 stanovnika imamo najviše testiranja u okruženju.

Premijerka kaže i da se ogroman novac ulaže u nabavku lekova, zaštitne opreme, izgradnju dve kovid-bolnice u Batajnici i Kruševcu, te da oni koji pričaju da se u ovom momentu čuva ekonomija, a ne zdravlje ljudi, treba da znaju da je "ekonomija zapravo zdravlje ljudi".

Bolnice su pune. Hospitalizovano je čak 7.368 pacijenata. Direktor KBC "Zvezdara" Petar Svorcan kaže da je samo u ovoj ustanovi na lečenju 405 kovid - pacijenata, a da je 25 na respiratoru:

Foto I. Marinković

- Sistem je prenapregnut, ali za svakom pacijentu kome je potrebno bolničko lečenje nađen je krevet.

Postoji bojazan da bi epidemiološku situaciju dodatno mogao da iskomplikuje dolazak naših ljudi iz dijaspore za praznike, a očekuje se konačna odluka Vlade Srbije da li će se PCR testom uslovljavati ulazak u zemlju.

PREGOVORI O VAKCINAMA

U SRBIJU će do kraja nedelje stići 20 doza ruske vakcine "sputnjik 5" za laboratorijsku kontrolu, najavio je ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov, u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, saopštila je Vlada Srbije. Srbija je, prema njenim rečima, zainteresovana da razmotri mogućnost zajedničke proizvodnje vakcine protiv kovida. Predsednica Vlade juče je razgovarala o vakcini i sa regionalnim direktorom "Fajzera" Robertom Rokom.

- Za takvu odluku još ima vremena, ali su lekari u Kriznom štabu jasno izrazili stav da se za ulazak u Srbiju pre 25. decembra mora uvesti uslov: PCR test ili obavezan karantin, čak i za naše državljane - navodi izvor "Novosti" iz Kriznog štaba.

ZABRANA Restorani i kafići subotom i nedeljom, kao i uveče radnim danima biće pusti, Foto Tanjug

- Na sednici su iznete sumnje da bi se to kosilo sa Ustavom, i objašnjeno je da bi u tom slučaju moralo da se uvede vanredno stanje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri