ZA DAN PRIMLJENO 225 PACIJENATA: Direktor KBC Zemun strahuje da će se za manje od 24 časa popuniti svi kapaciteti

Tanjug

10. 11. 2020. u 09:29

DOKTOR Dragoš Stojanović, direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun, koji je ponovo ušao u kovid režim, rekao je da su za jedan i po dan na lečenje primili 225 pacijenata i da strahuje da će za manje od jednog i po dana napuniti sve kapacitete.

ЗА ДАН ПРИМЉЕНО 225 ПАЦИЈЕНАТА: Директор КБЦ Земун страхује да ће се за мање од 24 часа попунити сви капацитети

Z.Jovanović

On je naveo da je KBC u Zemunu tokom prethodne noći imao 125 prijema.

- Paralelu ako povučemo između prethodnog pika i današnjeg dana u 7 časova – u ovom trenutku smo već na 225 pacijenata za jedan i po dan. U prethodnom periodu smo za jedan i po dan imali 175 prijema, što znači da je namanje 30 ili 40 odsto veći broj zaraženih koji su se javili i da je izuzetno veliki broj pacijenata koji je primljen u ovih 36 sati - dodao je Stojanović za RTS.

U ovom trenutku imamo 225 pacijenata, a 360 je maksimalni broj kreveta, rekao je Stojanović.

- Ako smo 225 za jedan i po dan popunili, bojim se da cemo za manje od jedan i po dan napuniti sve kapacitete - dodao je Stojanović.

Pored toga, kako kaže, u prethodnom periodu je petnaestak pacijenata bilo u jedinicama intenzivne nege, ali da je sada 20 njih na intezivnoj nezi, od kojih je 10 intubirano.

- Prema postavkama SZO i iskustvima iz prethodnog perioda svi se trudimo da pacijente ne intubiramo odmah i da ih što kasnije stavimo na invazivnu ventilaciju, međutim, u ovom naletu imamo mnogo teških pacijenata koji su zahtevali intubaciju - istakao je Stojanović.

Na pitanje da li je to zbog toga što građani čekaju sa odlaskom u kovid ambulantu, Stojanović kaže da je i to jedan od razloga, ali i da je mnogo veći broj zaraženih.

- Poruka svim našim građanima je da sprovode sve mere – nošenje maski, distanciranje, ali i nedruženje u većem broju. Virus je tu, nemamo lek za virus, ali moramo da lečimo komplikacije sadašnje i pozne koje cemo tek lečiti - rekao je Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije