EVO DO KADA ĆE TRAJATI EPIDEMIJA: Poznati profesor Kočović izračunao tačan kraj nevolja sa virusom korona

Novosti online

19. 10. 2020. u 23:11

PROFESOR informacionih tehnologija Petar Kočović i njegov tim od početka pandemije tačno su izračunavali tokove zaražavanja širom sveta, a pre svega, u Srbiji. Sada, kažu, završetak epidemije koronavirusom u Srbiji mogao bi da se očekuje u periodu između 5. maja i 20. jula iduće godine.

ЕВО ДО КАДА ЋЕ ТРАЈАТИ ЕПИДЕМИЈА: Познати професор Кочовић израчунао тачан крај невоља са вирусом корона

Foto: Printskrin Happy TV

Na osnovu iskustava iz ranijih epidemija, statističkih metoda i matematičkog modela moguće je predvideti tok i kraj epidemije.

- To ne znači da će virus kod nas nestati između 5. maja i 20. jula, već da će broj zaraženih biti daleko manji nego sada. Situacija se neće dramatično promeniti čak i ukoliko u međuvremenu bude pronađena vakcina protiv korone - tvrdi profesor Kočović.

Stručnjak naglašava da ovakve prognoze mogu biti i delimično neprecizne jer se odnose na duži vremenski period. Osim toga, korona je, kako je pokazalo dosadašnje iskustvo, vrlo nepredvidiv virus.

- Ono o čemu izvesno mogu da govorim jeste treći talas, u kome se sada nalazimo. Pik ovog talasa možemo da očekujemo za sedam - deset dana, znači negde početkom novembra, kada će broj zaraženih skočiti na 50 na 100.000 stanovnika. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), trenutno se sa 30 zaraženih na 100.000 stanovnika nalazimo na ivici crvene zone. Ukoliko se ne budu poštovale mere, vrlo lako možemo skliznuti i u ljubičastu zonu. Očekujem da bi treći talas mogao da se završi posle Nove godine, kada ćemo odmah ući i u četvrti - ističe profesor Kočović.

Pik i kraj jednog talasa izračunao je koristeći Gausovu krivu. Prognoze zasniva na osnovu prikupljenih podataka za Srbiju, koje svakodnevno objavljuje Institut "Batut", a računa se samo broj zaraženih.

 Talasi su jako važni da bi cela nacija mogla da dođe do daha. Recimo, Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija, pa i Rusija još su u prvom talasu. Šta znači predah između talasa? To je period kada se broj novozaraženih spusti, pa možemo da se ponašamo relaksiranije - objašnjava Kočović.

Profesor Kočović ističe da ne očekuje potpuno zaključavanje na državnom nivou, kao proletos, ali da će biti izolacija određenih područja i gradova.

- Evropa je nespremno dočekala epidemiju korone, nije bilo maski, dezinfekcionih sredstava, pa je zaključavanje bio jedini način da se spreči masovno zaražavanje. Sada je situacija potpuno drugačija, ali verujem da će povremeno dolaziti do zaključavanja određenih delova zemlje ili gradova. Tokom leta svi su kukali zato što ne mogu da putuju, a sad vidimo koliko je to bilo dobro, inače bismo bili u situaciji kao šta je sada Češka, gde bukti epidemija - kazao je on.

(Srpski telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OSVOJEN SEVERODONJECK: Kadirov objavio snimak - narod pozdravlja borce, devojčica imala posebnu poruku