U PORTI RODILO GROŽĐE SA SVETE GORE: Jedinstvena jesenja berbi grožđa u Trsteniku

S. BABOVIĆ

27. 09. 2020. u 22:16

DESETAK sićušnih "reznica" loze iz starog vinograda manastira Hilandar iz 19. veka stigli su kraj Zapadne Morave na Vaskrs 2017. godine.

У ПОРТИ РОДИЛО ГРОЖЂЕ СА СВЕТЕ ГОРЕ: Јединствена јесења берби грожђа у Трстенику

Foto S. Babović

Čuvenom kalemaru Ranku Raci Panteliću iz Selišta kod Trstenika, dostojnom nasledniku ovdašnje tradicije kalemarstva poveren je naročit zadatak: da iskalemi lozu sa Svete Gore. Čak 49 kalemova uspelo je i sadnja je počela 2018. godine.

Prvi kalem posađen je u proleće 2018. godine u porti Crkve Svete Trojice u Trsteniku, a ove jeseni, dogodilo se i pravo čudo: na desetine grozdova niklo je u omalenom vinogradu ove bogomolje. Pre nekoliko dana ovde se odigrala "najsvetija" jesenja berba grožđa u Srbiji.

- Srce mi je puno kada gledam ovo bogatstvo od roda - svedoči za "Novosti" kalemar Ranko Pantelić. - Bio je to mukotrpan posao kalemljenja, kasnije i sadnje. Ipak, vredelo je. Grožđe hilandarske loze buja, prskano je samo jednom, kada smo ga posadili. A bila je veoma teška godina, pa i za nas kalemare. Imali smo zbog vremena i po 20 prskanja da bi očuvali naš sadni materijal, dok ovo naše sveto grožđe uspeva s izuzetnim kvalitetom i ukusom.

Kalemovi su posađeni na 31 mestu u Srbiji, a prva sadnja počela je u Eparhiji kruševačkoj. Osim u porti trsteničke crkve, posađeni su kod manastira Ljubostinja, ostacima manastira Milentija u istoimenom selu kod Brusa, kod Crkve Lazarice u Kruševcu, Hramu Svetih srpskih prosvetitelja i učitelja u Aleksandrovcu i manastira Drenča. Stiglo se potom i do Ravanice, Manasije, Hrama Svetog Save na Vračaru. Bratstva i sveštenstva se svuda brinu o sadnicama.

Foto S. Babović

- Ove godine smo nastavili sa sadnjom u Raškoj, manastirima Končulj i Gradac, sadili smo i u okolini Valjeva, a stižu molbe da krenemo i u Vojvodini, što ćemo i učiniti ukoliko dobijemo blagoslov našeg vladike kruševačkog Davida - predočava Pantelić.

Prve grozdove iz omalenog vinograda u porti Crkve Svete Trojice simbolično su ubrali predsednica Opštine Trstenik Milena Turk i Aleksandar Ćirić, bivši čelnik ove opštine, a svečanoj berbi prisustvovali su i većnici za kulturu, odbornici, umetnici...

Kalemljenje i sadnja hilandarske loze odigrali su se zahvaljujući grupi intelektualaca okupljenih oko Odbora za obnovu manastira Milentija, Eparhiji kruševačkoj, Zavičajnom muzeju Župe, a veliku podršku dao je istaknuti naučnik prof. dr Nebojša Marković i monasi manastira Hilandar.

Foto S. Babović

- Poveren mi je zadatak da na neki način brinem o vinogradu, koji su naši prethodnici stvarno brižno i posadili i negovali - kaže istoričar Ivan Nešić, većnik za kulturu u Trsteniku. - Nastavljamo sa tradicijom orezivanja na Svetog Trifuna. Ovakva svetinja ne sme da se zapusti.

KAKO JE PELCER STIGAO U SRBIJU

KAKO nam je svojevremeno predočio prof. dr Nebojša Marković, glavni projektant obnove imanja - ekonomije hilandarske, loza koja je ove jeseni u Trsteniku dala dragocene darove, pripada starog grčkoj sorti, a uzeta je iz tzv. starog hilandarskog vinograda, koji potiče s kraja 19. i nalazi se 200 metara od mlađeg vinograda, posađenog 2008. godine.

- Otac Stefan, starac hilandarski, svojom rukom je uzeo pelcer iz vinograda, koji se prostire na 2,5 hektara, a koji se posipa svetom vodicom o svakom prazniku - ispričao je prof. dr Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije