DA SE NE UMANJE USTAŠKI ZLOČINI U LOGORU SMRTI: U Spomen-parku u kragujevačkim Šumaricama otvorena izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav"

Mihajlo Luković

06. 09. 2020. u 10:15

NAŠA je dužnost da pamtimo, to je obaveza prema našem nacionalnom biću, žrtvama iz Jasenovca i Kragujevca - kazao je na otvaranju izložbe i naučne konferencije pod nazivom "Jasenovac - pravo na nezaborav" Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, u ime grada domaćina i grada stradalnika u Drugom svetskom ratu.

ДА СЕ НЕ УМАЊЕ УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ У ЛОГОРУ СМРТИ: У Спомен-парку у крагујевачким Шумарицама отворена изложба Јасеновац - право на незаборав

Novosti

Izložbu koja podseća na strašne zločine u logoru smrti u Jasenovcu, na platou ispred Muzeja "21. oktobar" u Spomen-parku Šumarice, otvorio je ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. On je naglasio da tragedije koje su zadesile srpski i jevrejski narod u Drugom svetskom ratu ne smemo da zaboravimo i ne smeju nam se ponoviti.

- U ranijem periodu nismo bili baš previše posvećeni prikazivanju genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu. Srpski funkcioneri su svih ovih godina ćutali o tome, nema nijednog filma o Jasenovcu. Mi sve to sada ispravljamo - rekao je novinarima ministar Dačić.

Novosti

O ustaškim zlodelima govorila je Smilja Tišma, koja je kao dete preživela Jasenovac.

- Svega se sećam. I kada su nas odvojili od majke u Sisku, za čiju sudbinu ni danas ne znam. Odvajali su decu od majki i odvodili ih u poseban logor - potresno je svedočenje Smilje Tišme, inače, najstarijeg poslanika novog saziva srpskog parlamenta.

Smilja Tišma

Ona, dve sestre i brat su preživeli pakao Jasenovca. U ovom zloglasnom logoru od ustaške ruke stradalo je oko 20.000 dečaka i devojčica. Smilja je kazala da je jedina njihova krivica bila što su rođeni kao Srbi, Jevreji ili Romi.

MAKETA ZLOGLASNOG LOGORA

Na ovoj manifestaciji sećanja na tužne epohe srpske istorije, u Šumaricama je otkrivena prva i u svetskoj istoriografiji najveća maketa logora Jasenovac. Maketa je, u daleko manjem obliku, prvi put prikazana januara 2018. godine u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, a povodom Međunarodnog dana Holokausta.

Jelena Radojčić Buhač, rođena u selu Jablanak kod Novske, kao dete odvedena je u logor u Staroj Gradiški. Bila je među decom koju je spasla Diana Budisavljević.

Na skupu je govorio i Lazar Kosanović, potomak Nikole Tesle, kako je najavljeno - u ime porodice Tesla čijih je 14 članova stradalo u ovom logoru.

- Ustaše su pobile sav srpski živalj u Smiljanu, rodnom selu Nikole Tesle, srušili i njegovu kuću. Hrvati ga sada svojataju, setite se ovoga kada čujete da je Nikola Tesla Hrvat - poručio je Kosanović.

Pre otvaranja izložbe o Jasenovcu, položeni su venci kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe