TIŠINA OBAVILA VAROŠ: Da nije epidemije korone, ove sedmice bio bi održan jubilarni 60. Sabor trubača u Guči, koja je - prazna

V. ILIĆ

12. 08. 2020. u 13:00

MOMENAT kada na stadionu kraj Bjelice, mestu sa koga truba zvuči najlepše i odjekuje najdalje, čujete svoje ime uz ono dobitnik "Zlatne trube", dara "Večernjih novosti", za svakog trubača je jedan od najradosnijih dana u životu.

ТИШИНА ОБАВИЛА ВАРОШ: Да није епидемије короне, ове седмице био би одржан јубиларни 60. Сабор трубача у Гучи, која је - празна

Ove godine ne odjekuju trube

U tom trenutku niste ni svesni da će vam se baš od tada život promeniti gotovo iz korena. Vaše ime ostaće zauvek zlatnim slovima ispisano u analima najvećeg sabora na svetu - Sabora trubača u Guči.

Ovako uglas govore tri trubačka asa - Dejan Jevđić, Marko Trnavac i Ivan Jovanović, kojima se posrećilo da na najvećoj trubačkoj fešti na planeti budu proglašeni za "zlatne" trubače. Ove godine, nažalost, zbog epidemije korone, neće odjeknuti saborska himna "Sa Ovčara i Kablara" iz stotina srpskih truba, neće biti danonoćnog ludovanja po gučkoj varoši, niti će "Zlatna truba" našeg lista obradovati nekog kapelnika... Trube su utihnule ne samo u Guči i u čuvenoj "Broćića avliji", gde se lumpovalo uz zvuke majstora od uranka do zaranka, već ih nema ni na veseljima... Pate saboraši, a najteže je trubačima.

- Žao mi je što ove godine niko neće osetiti tu radost. Tačno pre tri godine sam osvojio "Zlatnu trubu" u Guči, i mogu slobodno da kažem da je upravo taj trenutak bio prekretnica u mojoj karijeri. Tada nisam ni bio svestan kolika je "vrednost" nagrade, a taj momenat kada sam je preuzimao nikada neću zaboraviti. Voleo bih da ga opet doživim - rekao nam je Ivan Jovanović, trubač iz Užica. - Moja karijera je blistala, od tada, pa do trenutka kada je proglašeno vanredno stanje u državi. Skoro da nismo ni nastupali ove godine, ali u svakom slučaju je najbitnije da smo živi i zdravi, doći će i bolja vremena. Bez obzira na trenutno stanje u državi i svetu, smatram da se ne treba predavati već raditi i boriti se, u najmanju ruku da se vratimo na "mesto" gde smo bili pre pandemije. Pored aktivnosti sa trubačkim orkestrom, organizovao sam i novi bend, mali, ali odabran, takoreći shodan situaciji... Broji svega četiri člana - harmoniku, gitaru, kontrabas/bas gitaru i trubu. Repertoar je raznovrstan, sa mnogo trubačkih instrumentala, koji mnogo interesantno zvuče na našem spoju instrumenata. Baš zbog toga smo i jedinstveni.

Jevđić ima sreće, jer je zaposlen u Vojsci Srbije, u Požegi, pa ima redovna primanja. Trnavac u rodnim Mršeljima ima dosta zemlje i stoke, te je angažovan na seoskom imanju. Ipak, obojica nađu vremena da zasviraju u "zlatnu". Vele da ih to u život vraća i daje im snagu u ova teška vremena. Ponekad, na manjim okupljanjima, na otvorenom, zasviraju za narod.

- Delimo sudbinu našeg naroda, šta da radimo. Teško jeste. Zamislite da ste ceo život uz trubu i odjednom se desi da morate da je odložite. Nadamo se da će se ova pošast uskoro završiti. Velika je šteta što nije mogao da bude održan jubilarni 60. Sabor, ali verujemo da će naredne godine to biti događaj za pamćenje - rekao nam je Jevđić. - "Večernje novosti" su retke novine koje podržavaju nas trubače, koje su uvek bile uz nas, pomagale nam... Zato vam veliko hvala!

Ivan Jovanović

900 "NOVOSTI" ZA SLIKU!

JOVANOVIĆ je u znak zahvalnosti "Večernjim novostima" koje su mu dodelile "Zlatnu trubu" napravio posebnu fotografiju. Angažovao je profesionalnog fotografa Garija Pavlovića, sakupljao primerke "Novosti" od trenutka kada je pobedio na Saboru i ovekovečio svoj lik i omiljenu trubu, među blizu 900 naslovnica našeg lista!

- To je samo mali gest poštovanja prema redakciji, kojoj dugujem veliku zahvalnost - kazao je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest