ZARAŽENO 690 MEDICINSKIH RADNIKA: Konferencija Kriznog štaba povodom korona virusa u Srbiji (VIDEO)

Novosti online

26. 07. 2020. u 15:13 >> 15:35

NA redovnoj konferenciji Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u Srbiji, dr Darija Kisić Tepavčević, dr Srđa Janković i infektolog Mijomir Pelemiš govore o najnovijem stanju u vezi Covida-19 u našoj državi.

ЗАРАЖЕНО 690 МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА:  Конференција Кризног штаба поводом корона вируса у Србији (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Kako se prati trend novoobolelih i ko se hospitalizuje.

 

- Mi znamo kakve promene u krvi i na plućima virus daje, ako pacijent ima te karakteristike on se prima i leči se, a test se čeka. Nijednom bolesniku neće naškoditi to što čeka test - rekao je Pelemiš.

Kako je dr Pelemiš ponovio najvažnija je klinička slika i da se na osnovu toga odlučuje da li će se pacijent lečiti u bolnici ili kod kuće, nevezano za to kakvi su rezultati testa.

- Svi bismo hteli istog trenutka objedinjene rezultate. Ali svaki zavod zna kompletnu epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji i sve se odluke donose na nivou lokalnih Kriznih štabova - objasnila je doktorka.

- Uzorkovanje se vrši u svim kovid ambulantama, a neki imaju i više od jedne ambulante, dakle više od 200 ustanova. Sve one dobijaju informacije o pozitivnosti testova koje su poslali laboratorije i podaci se objavljuju na taj dan. Kojom brzinom će da se objavljuje zavisi i od osoba koje unose te podatke. Mi objavljujemo rezultate u 15 časova i to su oni objedinjeni iz svih punktova koji vrše uzorkovanje - kazala je Kisić Tepavčević na pitanje na koji način se prati trend novozaraženih s obzirom da rezultati testova nekada kasne i po nekoliko dana.


 

Kada je reč o kliničkoj slici, dr Pelemiš je rekao da je da i ovaj virus, kao i svi ostali napada sve ostale organe.

O STOPI SMRTNOSTI

- Fizička distanca jeste nešto što omogućava i sprečava prenošenje virusa, ali moramo da preduzmemo sve mere i da peremo ruke i da nosimo masku, bez obzira koliko to izgledalo banalno, a mi se osećali zdravo - podvukla je doktorka.

 

Kako je kazala, nema podataka da je došlo do izmene virusa, već da je suština da bez obzira na veliki broj nepoznanica znamo kako možemo da sprečimo da se inficiramo.

- Sada imamo situaciju da imamo veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva i da se hospitalizuju osobe zbog težine kliničke slike. U bolnicama su osobe sa srednje teškom i teškom pneumonijom, za razliku od prvog pika gde su bili hospotalizovani čak i oni bez simptoma. Zato se stiče utisak da su sada teže forme bolesti, jesu one koji su u bolnici, ali sada je veći broj inficiranih osoba, kako kod nas tako i u Evropi i u svetu, tako da se stopa mortaliteta i letaliteta održava u onom nivou u kakvom je bila od početka epidemije - kazala je Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju smrtnost, dr Kisić Tepavčević rekla je da se održava na istom nivou od početka epidemije.

O MESTIMA U BOLNICAMA U BEOGRADU

- Bilo je pre nekoliko dana sa smeštajem bolesnika u Beogradu, ali sada je situacija stabilizovana i sada ne moramo da bolesnike upućujemo u unutrašnjost, naprotiv. Bolesnike iz unutrašnjosti upućujemo u Beograd - rekao je dr Pelemiš.

- Značajna žarišta su i u Kragujevcu, Novom Sadu, Šapcu i Kraljevu, intenzivno se prati epidemiolška situacija u cilju suzbijanja i kontrole epidemije - rekla je ona.

Dr Kisić Tepavčević rekla je da je zaraženo 690 zdravstvenih radnika, a da je oko 70 hospitalizovano. I pored toga imamo mesta za blagi optimizam - kazala je ona i dodala da je Beograd i dalje najveće žarište.

U DOMOVIMA ZA STARE I SOCIJALNIM USTANOVAMA ZARAŽENE 253 OSOBE

Do današnjeg dana u Srbiji je u domovima za smeštaj odraslih i starih i u ustanovama socijalne zaštite, korona virus potvrđen kod 159 korisnika i 94 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prisustvo virusa potvrđeno je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Obrenovcu, Mataruškoj Banji, Rumi, Beogradu, Mladenovcu, Knjaževcu, Subotici, Novom Sadu, Leskovcu, Brusu, Surdulici, Kuli, Tutinu, Kragujevcu, Kulini, Vranju, Novom Pazaru, Šapcu, Žablju, Titelu, Sečnju, Pančevu, Chupriji, Lazarevcu, Barajevu, Priboju, Jakovu, Gadžinom Hanu, Kladovu, Kovačici, Umki, Vladimirovcu, Stamnici, Jabuci i Velikom Popovcu.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 644, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 239.

Dom za smeštaj odraslih i starijih ''''Doživeti stotu'''', Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih ''''Stara pruga'''', Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih ''''Radost'''' u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ''''Nada'''', u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...