TAJNE SRPSKE SREDNJEVEKOVNE HIRURGIJE: Manastir "Mažići"na tromeđi Srbije,Srpske i Crne Gore (FOTO)

R. Milović

23. 07. 2020. u 13:54

HRAMOVNA slava manastirske crkve "Sv. Đorđa" u Mažićima je "Đurđic" (16.novembar), ali ovaj Hram, sagrađen u 12.veku, a više puta rušen i obnavljan, svakodnevno posećuju vernici.

ТАЈНЕ СРПСКЕ СРЕДЊЕВЕКОВНЕ ХИРУРГИЈЕ: Манастир Мажићина тромеђи Србије,Српске и Црне Горе (ФОТО)

R. M.

Reporter "Novosti" se tu susreo sa Milanom Kićevcem, filmskim režiserom, a predsednikom crkvene opštine u Budimpešti.

Sa kumom Uglješom Bulatović, rodom iz Herceg Novog, a godinama nastanjen u Fekešiću, u Mažiće je doputovao, drugi put, nakon pauze od 20 godina.

- Bilo je to vreme kada se iz ruševina podizao ovaj manastir i radostan sam što sam ga zatekao u ovako dobrom stanju, obnovljenog iz temelja. Tu sam bio sa vladikom Filaretom i monahom Kiprijanom 1999. godine, a sada ni jednog od njih tu nema.Manastirom upravlja igumanija Evsevija. Geološkim istraživanjima, ovde su otkrivene i praistorijske humke iz ranog bronzanog doba, pa ostaci srednjevekovne bolnice i hirurški instrumenti iz 12. veka, slični današnjim, a služili za operacije na lobanji. Ovo je zaista zavetno mesto, vredno poštovanja i zato sam mu se vrati posle 20 godina-kaže za "Novosti"Milan Kićevac stanovnik Budimpešte.

R. M.

M. Kićevac i U. Bulatović

Mnogo više informacija o manastiru Mažići, odnosno Orahovica, pod kojim imenom se sreće u istorijskim izvorima, ima arheolog Savo Derikonjić direktor Zavičajnog muzeja u Priboju.

- Manastirska crkva "Sv.Đorđe" je dimenzija 15 h 6 mrtara, a prvu obnovi ovog hrama je izvršio kralj Milutin. Po četvrti put, gotovo iz temelja je obnovljena u periodu 1999.-2004. godina. Spada u šest najznačajnijih srpskih manastira i pod zaštirom je Republike Srbije.U nedovršenim istraživanjima, a na bazi prvih sondiranja, veruje se da ovaj lokalitet pod zemljom skriva blizu 2.000 skeletnih ostataka.Pronašli smo i nekoliko hirurških instrumenata i naočale, sliče onim "lenonkama" koje je nosio Džon Lenon,legendarni "Bitlis"-kaže za "Novosti" arheolog Savo.

 

Manastir Mažići nalazi se 14 kilometara od Priboja,na levoj obali Limskog jezera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!