NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Deca se teže zaraze nego odrasli

J. Ž. S.

21. 07. 2020. u 09:12

OD PRVIH dana pandemije kovida-19 naučnicii su primietili kako se deca teže zaraze nego odrasli i da su često i manje zarazna za druge.

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗАЛА:  Деца се теже заразе него одрасли

Foto AP

Iako još nije sasvim razjašnjeno zašto su deca otpornija na ovaj soj koronavirusa, novo istraživanje iz Južne Koreje pokazuje da je uzrast dece takođe bitan faktor i da starija djeca mogu biti zarazna za druge kao i odrasli.

U korejskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti analizirali su izveštaje o praćenju kontakata u Južnoj Koreji od 20. januara, kada je u zemlji identificiran prvi slučaj covida-19, pa do 27. marta.

Tokom tog razdoblja identifikovana su 5.706 indeksnih pacijenata, odnosno prvih potvrđenih slučajeva zaraze kovidom-19 u nekom određenom žarištu. Vlasti su pratile i testirale 59.073 osobe koje su imale kontakt s indeksnim slučajevima i pokazalo se kako će se virusom najverojatnije zaraziti članovi domaćinstva.

Rezultati su pokazali i nešto neočekivano. Kada su indeksni pacijenti kategorizovani prema starostii (0–9, 10–19, 20–29, 30–39, 40–49, 50–59, 60–69, 70–79 i > 80 godina), porodice sa starijom decom (indeksni pacijenti između 10 i 19 godina) imala su najvišu stopu infekcije, gde je zabežena dalja zaraza kod 18,6 posto porodičnih kontakata.

Suprotno tome, izgleda da mala deca (indeksni bolesnici u dobi od 0 do 9 godina) najmanje šire koronavirus, jer je u njihovim domaćinstvima dalja zaraza zabeležena u samo 5,3 posto porodičnih kontakata,.

Naučnici i su upozorili i na neka ograničenja studije, uključujući mogućnost propuštanja evidencije asimptomatskih bolesnika i neadekvatne podatke zbog razlika u testiranju između pacijenata i njihovih ukućana. Takođe, studija nam ne govori kako su se kontakti tačno zarazili, pošto su porodični kontakti mogli biti izloženi virusu i izvan svojih domova.

Ova studija može služiti kao podsetnik da deca između rođenja i punoetstva imaju vrlo različita tela i drugačije reakcije na virusne bolesti, pa da ih nije dobro sve svrstati u istu kategoriju (mlađi od 18).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega