OTKRIVAMO: Da li među migrantima u Srbiji ima korone?

V. C. S.

18. 07. 2020. u 12:00

U SRBIJI trenutno radi 16 prihvatnih centara i centara za azil, što je za četiri manje nego tokom vanrednog stanja - kažu, za "Novosti", u Komesarijatu za izbeglice.

ОТКРИВАМО: Да ли међу мигрантима у Србији има короне?

Foto: Tanjug

U zemlji je sada manji broj migranata, pa je u centrima smešteno 4.492 ljudi i nijedan nije zaražen virusom korona.

Najviše ih je iz Avganistana, 41 odsto ukupnog broja, kao i iz Sirije, Bangladeša, Pakistana i Irana.

- Komesarijat za izbeglice i migracije je pre nekoliko nedelja u centre ponovo počeo da vraća režim pojačane higijene i drugih preporučenih mera epidemiološke zaštite - kažu u ovoj instituciji.

SVI NEGATIVNI

TOKOM vanrednog stanja testirano je 27 sumnjivih na virus korona i svi su bili negativni, kažu u Komesarijatu, i dodaju da čine sve da zaraza ne uđe u centre. Svaki sumnjiv slučaj testira se u nadležnoj medicinskoj ustanovi.

- I migranti su uključeni u pojačano čišćenje, provetravanje prostorija i dezinfekciju. Obezbeđene su zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, a oni se svakodnevno, kroz dnevni bilten na njihovim jezicima, obaveštavaju o situaciji sa pandemijom u svetu i u Srbiji, kao i sa svim merama koje država preduzima radi suzbijanja zaraze.

Data su im i uputstva kako treba da se ponašaju da bi zaštitili sebe i druge, a u Komesarijatu naglašavaju da su do sada mere dale rezultata:

- Nismo imali nijednog migranta zaraženog kovidom 19.

Pridošlice iz Avganistana, Sirije i drugih zemalja iz centara mogu da izlaze samo uz dozvolu Komesarijata i svaki simptom bolesti moraju odmah da prijave kako bi moglo pravovremeno da se reaguje. U centrima postoje medicinski timovi, kao i prostorije za izolaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove