NASTAVA OD KUĆE, ISPITI NA FAKULTETU: Univerzitet se sprema da i novu školsku godinu počne onlajn predavanjima

Lj. Begenišić

14. 07. 2020. u 12:03

UPIS i ispitni rokovi na fakultetima uveliko traju, ali na Univerzitetu u Beogradu već se razmišlja o načinu držanja nastave u novoj školskoj godini, ukoliko epidemiološka situacija i na jesen bude nepovoljna.

НАСТАВА ОД КУЋЕ, ИСПИТИ НА ФАКУЛТЕТУ: Универзитет се спрема да и нову школску годину почне онлајн предавањима

Foto: P. Milošević

Prelazak na onlajn nastavu, kada je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije marta ove godine, lakše je palo fakultetima koji imaju više teorije nego praktičnih vežbi, dok su se visokoškolske ustanove na kojima su zastupljeni eksperimenti, rad sa pacijentima i terenska praksa, dovijale kako da premoste ovaj segment nastave. Isti izazov biće i u novoj školskoj godini, ukoliko studenti pređu na rad od kuće.

- Univerzitet u Beogradu je spreman da već od oktobra realizuje onlajn nastavu - kaže rektorka Ivanka Popović. - Učinićemo sve da izađemo u susret studentima kako uprkos epidemiji ne bi gubili predavanja i ispitne rokove. Izazova je mnogo i trudimo se da radimo najbolje što možemo. Za ovakvo unapređenje nastave potreban je novac, ali i rešenje za eksperimentalne vežbe, rad sa pacijentima i terenska praksa. Te vežbe su studentima potrebne kako ne bi bili oštećeni u svom školovanju - navodi rektorka.

Fakulteti su u doba korone suočeni i sa izazovom onlajn polaganja ispita, jer naš Zakon o visokom obrazovanju ne predviđa takav način provere znanja.

- Moramo da vidimo koji su to alati dostupni da se obezbedi pouzdanost polaganja ispita, jer ne želimo ni na koji način da obezvredimo diplome koje dobijaju naši studenti - istakla je Popovićeva.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, ispiti mogu da se polažu isključivo u prostorijama visokoškolske ustanove. Da bi se to promenilo, mora i zakon da se promeni, a takvu mogućnost najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević:

- Ko god da bude ministar moraće tokom avgusta da uradi pravilnik za polaganje onlajn ispita jer naš zakon to ne podržava. U septembaru će morati zakon da uđe u proceduru po hitnom postupku da bi se tokom oktobra usvojile izmene vezane za polaganja.

Dekani visokoškolskih ustanova ističu da nastavu u učionicama i predavanja "uživo" ništa ne može adekvatno zameniti, ali i da "što se mora nije teško".

NEPOTREBNA AKREDITACIJA

DILEMU - da li za izvođenje onlajn nastave fakulteti treba da dobiju akreditaciju Nacionalnog akreditacionog tela - razrešava prodekan za nastavu UB prof. dr Petar Bulat. On kaže da ova vrsta nastave ne podleže akreditaciji.

- Ona je potrebna za nastavu na daljinu, a pritisnuti okolnostima mi smo organizovali onlajn predavanja, što je nešto sasvim drugo. Dovoljno je da Ministarstvo prosvete izda odobrenje - kaže prof. Bulat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)