REAGOVANJE FILOLOŠKOG FAKULTETA: O pravnosnažnosti odluka Etičkog odbora

Novosti online

13. 07. 2020. u 18:18

Sa Filološkog fakulteta u Beogradu stiglo je reagovanje na tekst u Novostima o događanjima u ovoj obrazovnoj ustanovi. U reagovanju se kaže:

РЕАГОВАЊЕ ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА: О правноснажности одлука Етичког одбора

Privatna arhiva

U tekstu koji je objavljen u "Novostima" od 11. jula 2020. godine, pod naslovom: „Javna opomena dekanki: Na pomolu rasplet krize na Filološkom..." iznosi se niz neistina, neproverenih podataka i, na osnovu toga, pogrešnih zaključaka.

Istakli bismo najpre da je nedavno imenovanje prof. dr Ljiljane Marković na poslove posebnog savetnika u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebna čast i privilegija. O tome je obavešten Savet Fakulteta, kako bi se ovaj organ upravljanja, u za to propisanom roku, upoznao sa ovom pravnom činjenicom, a zatim doneo i odgovarajuće odluke.

Imenovanje na navedene poslove nije zato što v.d. dekanka "više ne može obavljati funkciju dekana", kako se navodi u tekstu, a s pozivanjem na odluku Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu koja još uvek, što ne spori ni autor teksta, nije dostavljena pravnom timu imenovane niti njoj kao učesniku u postupku, a autor teksta je već poseduje! Fakt posedovanja drugostepene odluke od strane autora teksta potvrđuje njegovo doslovno citiranje navodnog obrazloženja sporne odluke.

Posebno valja napomenuti da odluke drugostepenih upravnih organa, pa i pomenutog petočlanog Odbora, nisu pravnosnažne. To, drugim rečima, znači da takvi upravni akti podležu nezavisnom, sudskom postupku odnosno kontroli. Rok za tužbu, za koju postoji pregršt tvrdoglavih činjenica, sa ciljem ispitivanja pomenute odluke je 30 dana od dana prijema sporne odluke. Stoga je neprimereno, da ne kažemo, tendenciozno, dalje komentarisati postupak koji je u toku.

Između ostalog, iz navedenog smatramo da bi za Vaše čitaoce bilo zanimljivo i da ste u tekstu o kojem je reč objavili da se u novije vreme Filološki fakultet, marljivim radom uprave i većine zaposlenih, svrstao među 250 najboljih u svojoj oblasti u svetu, kao i da će se u dogledno vreme rešiti višedecenijski problem korišćenja prostora na poslednja dva sprata od strane dva fakulteta - podstanara, izgradnjom za njih nove zgrade na Novom Beogradu, a otvoreni su i brojni lektorati... A javnosti su već poznati podaci o uspešnom radu našeg fakulteta u vanrednim uslovima, za šta smo dobili priznanja prosvetnih vlasti i šire javnosti.

V.d. Dekanski kolegijum Filološkog fakulteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere