VAŽNE PREPORUKE ZA VRELE DANE: Lekari savetuju kako da prebrodimo toplotni talas

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 06. 2024. u 21:14

DR Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku kaže da u danima sa visokom temepraturom treba uzimati dosta tečnosti, pre svega vode i prirodnih sokova kao i redovno uzimanje prilagođene terapije.

ВАЖНЕ ПРЕПОРУКЕ ЗА ВРЕЛЕ ДАНЕ: Лекари саветују како да пребродимо топлотни талас

Foto: D.Milovanović

-Potrebno je uzimati redovno terapiju, unositi dosta tečnosti, najbolje vodu ili prirodne sokove poput limunade. Ne gazirane sokove i druge tečnosti. Hrana da bude lagana, što više voća i povrća i izbegavati masnu i tešku hranu, kazao je za Tanjug Pajović.

On navodi da su najugroženije grupe kardiovaskulrani bolesnici, osobe sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i astmom gde može doći do spazma mišića i do pogoršanja osnovne bolesti.

On je istakao da po visokim temperaturama dolazi do promene viskoziteta krvi, te kako je rekao može doći do tromba, odnosno šloga ili infarkta.

-Kod kardiovaskularnih bolesnika može doći do poremećaja ritma. Pacijenti koji imaju visoki krvni pritisak, hipertenziju treba da obrate pažnju, jer po visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih sudova i onda treba umeriti ili možda prepoloviti terapiju i kontrolisati krvni pritisak, rekao je Pajović.

On je preporučio da se obaveze usklade u ranim jutarnjim ili večernjim časovima, kao i boravak u rashlađenim prostorijama ili u hladovini na otvorenim prostorima.

-Vreme je bazena i kupanja na rekama. Jako je bitno ne ulaziti naglo u vodu jer to može dovesti do srčanog zastoja,već se pre toga rashladiti, zaključio je Pajović.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVOSTI SAZNAJU: Hitno se seli 11 srpskih superligaških klubova, evo i zašto!