U BITOLJU SRBI TURKE KONAČNO PORAZILI : Slavne pobede i stradanja srpske vojske od 1912.do 1918. (VIDEO)

J. S.

30. 04. 2024. u 22:56

SLOBODILAČKI ratovi vođeni od 1912. do 1918. godine predstavljaju najslavniji i najstradalniji period u modernoj istoriji srpskog naroda i države.

У БИТОЉУ СРБИ ТУРКЕ КОНАЧНО ПОРАЗИЛИ : Славне   победе и страдања  српске војске од 1912.до 1918. (ВИДЕО)

Istoričar Srđan Graovac /Foto KCNS

Posebno se tada istakla srpska vojska, koja se pokazala dovoljno sposobnom da stane rame uz rame sa najboljim armijama sveta. – kaže istoričar Ognjen Graovac.

Cerska i Kolubarska bitka, Kajmakčalan, Solunski front, duboko su urezani u kolektivnu svest srpskog etnosa. Međutim, te velike pobede iz Prvog svetskog rata ostavile potisnule su u senku znamenite bitke iz Balkanskih ratova. Jedna od njih bila je Bitoljska bitka koja se odigrala novembra meseca 1912. godine i u kojoj je srpsko vojska nanela odlučujući poraz turskim snagama na ovom bojištu.

- Sve ono što je propušteno posle  pobede na Kumanovu, srpske oružane snage ostvarile su u Bitoljskoj bici. Konačno su uništile glavninu turskih snaga na svom bojištu, tursku Vardarsku armiju Zeki-paše, ispunivši time svoj strateški vojni cilj u Prvom balkanskom ratu -  zaključio je Graovac. 

Predavanje istoričara Srđana Graovca  „Bitoljska bitka -kraj Prvog Balkanskog rata " može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi