PADALA STABLA NA TARI: Vetar duvao do 70 kilometara na čas

N. J.

11. 04. 2024. u 15:57

JAK vetar koji je duvao brzinom do 70 kilometara na čas izvalio je i slomio veliki broj stabala u Nacionalnom parku Tara, na površini od oko 1.500 hektara.

ПАДАЛА СТАБЛА НА ТАРИ: Ветар дувао до 70 километара на час

NP Tara

Do desetkovanja šume došlo je u delovima čuvanog područja, u gazdinskim jedinicama poznatim kao Tara, Zvezda i Crni vrh.

- Nakon što su stručne službe i inspektor za šumarstvo obišli teren, napravljen je plan sanacije. Prirodna nepogoda je najviše štete izazvala u gazdinskoj jedinici “Tara“, na površini od 1298.82 hektara. Stradale su jele, smrče i bukve – saopšteno je iz Nacionalnog parka Tara.

 Nacionalni park ukupno obuhvata 25.000 hektara površine, od čeka je 80 odsto pod šumom.

Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je saglasnost na Sanacioni plan oštećenih šuma u Nacionalnom parku Tara, tako da se započinju radovi na ukljanjanju i izvlačenju oštećenih stabala. Nakon toga uslediće sadnja, pošumljavanje sa sadnicama jele, smrče i bukve.

- Ukljanjanjem oštećenih i prelomljenih stabala sprečićemo pojavu sekundarnih štetočina, pojavu potkornjaka i time sprečavamo dalje širenje zaraze, štitimo i čuvamo šume parka – naglasili su u nacionalnom parku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)