FARMACEUTSKO – FIZIOTERAPEUTSKA ŠKOLA U BEOGRADU OBELEŽAVA DAN EVROPSKIH AUTORA: "U priči i pričanju sa Jasminkom Petrović i Anđelkom Ružić"

Novosti online

24. 03. 2024. u 09:00

O pisanju,nastajanju knjige, čitanju, prevođenju, važnosti književnosti ali i nasleđu koje je u besedi ostavio Andrić, o autorima koji su svojim nagradama „...bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore...“

ФАРМАЦЕУТСКО – ФИЗИОТЕРАПЕУТСКА ШКОЛА У БЕОГРАДУ ОБЕЛЕЖАВА ДАН ЕВРОПСКИХ АУТОРА: У причи и причању са Јасминком Петровић и Анђелком Ружић

Foto: FFŠ

Farmaceutsko – fizioterapeutska škola u Beogradu, kao škola koja svoje aktivnosti usmerava za, ka i sa učenicima, na poziv Matee Vlaškić uzeli su učešće u drugom izdanju projekta "Dan evropskih autora“ koji je nastao kao inicijativa Evropske komisije za kulturu.

Posebno je važno što je cilj Dana evropskih autora, da pomogne mladima da učestvuju u aktivnostima poput susreta sa autorima, prevodiocima, izdavačima koji bi pomogli da se stekne uvid u procese objavljivanja knjiga, važnosti književnih susreta, a pre svega razmene iskustava kroz istraživački pristup mladih pri realizaciji ovog projekta. Ove godine je i Srbija dobila mogućnost da uzme učešće u aktivnosti Dan evropskih autora koji obuhvata 40 zemalja. Osmišljeni programi se organizuju u školama,bibliotekama i drugim organizacijama koje žele da obeleže ovaj događaj. Trenutno,na mapi sajta Evropske komisije registrovano deset škola iz Beograda, među kojima je i Farmaceutsko–fizioterapeutska škola.

Mladi, daroviti učenici drugog razreda Farmaceutsko – fizioterapeutske škole uputili su poziv dvema autorkama koje su nosioci prestižnih međunarodnih, književnih nagrada književnici, Jasminki Petrović i urednici izdavačke kuće „ Kreativni centar“, Anđelki Ružić čiji je priručnik za kreativno pisanje „ Putovanje u središte priče“, dobio nagradu Faranfurtskog sjama knjiga 2023. godine za "Najbolji evropski udžbenik".

"Želeli smo da učešćem u ovoj aktivnosti na neki način i izrazimo zahvalnosti pojedincima i institucijama koji su sarađivali sa našom školom od njenog osnivanja, uključujući nas u veoma interesantne, književne projekte kroz koje smo otkrivali poruke sveta književnosti kao što je to činila Jasminka Petrović (Kako izaći iz horor priče, Andrić i sport,susrete sa piscima iz regiona i promociju knjige Prostor za mokrog psa i druge). Izdavačka kuća Kreativni centar je organizovala u školi ali i van nje razgovore i promocije na kojima su učenici i nastavnici mogli da govore i/ili da razgovaraju sa Jagodom Jorgom ,Nevenkom Lončarević, Ivanom Lukić....Prostor biblioteke „Branko Miljković“ je uvek bio otvoren za , pre svega, dostupnost svetu knjiga, a najviše za promovisanje poezije i proze koju pišu učenici škole kroz nebrojene književne susrete. Na taj način, daroviti učenici Farmaceutsko – fizioterapeutske škole, želeli su da simbolično ukažu na neodvojivost i važnost prožimanja obrazovanja i kulturnog sektora knjiga, ali i osnaživanje kroz dugogodišnje iskustvo ovakve saradnje, koje potvrđuje neophodnost formalnog i neformalnog obrazovanja u cilju razvoja darovitosti i učeničkih kompetencija uopšte", navode iz škole.

Ovaj događaj je osnažio učenike da promisle i izaberu način obeležavanja Dana evropskih autora, da unaprede svoje znanje o različitosti profesije u sektoru knjiga i da istaknu cilj svog angažovanja oko pripremanja događaja. Kao krajnji cilj označena je potreba da se naši renomirani autori istaknu i vršnjacima iz drugih zemalja Evrope.

Cilj ovog susreta bi bio da se afirmišu naši predstavnici iz sektora knjiga, da se iskustvo učenika unapredi, ukaže na različitost profesija i odosa prema književnom delu, da se osnaže da i sami pišu i publikuju svoja ostvarenja, a najvažnije je da daju preporuku ljubiteljima knjiga iz drugih zemalja da se upoznaju sa radom autorki čije knjige bi bile predstavljene.

Takođe, učenici Farmaceutsko – fizioterapeutske škole kao trajno sećanje na "Dan evropskih autora" i kao važnost sektora knjiga u obrazovanju mladih, predložili su da biblioteci postoji muzejski kutak pod nazivom "U središtu bibliioteke je pisac i priča o njegovoj knjizi" hronologija gostovanja evropskih pisaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024