ODVELI MI SVA TRI SINA: Novasađanka traži da joj iz Sigurne kuće vrate oduzetu decu (FOTO)

D.B.M.

07. 03. 2024. u 14:07

PODRŠKU Novosađanki Ani Mihaljici, koja tvrdi da su joj neosnovano oduzeta tri sina: od četiri, šest i 10 godina, daće 33 udruženja građana sutra u 10 sati na protestu ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

ОДВЕЛИ МИ СВА ТРИ СИНА: Новасађанка тражи да јој из Сигурне куће врате одузету децу (ФОТО)

N. Skenderija

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Udruženju novinara Srbije rečeno je da se od protesta neće odustati dok se mališani koji su pre četiri meseca "samovoljom zaposlenih u Centru za socijalni rad smešteni u sigurnu dečiju kuću ne vrate majci".

Deca su Mihaljici oduzeta posle požara koji je izbio u stanu u Šekspirovoj 24 gde živi njen otac. Iako ni ona, ni njeni sinovi nisu bili u stanu u trenutku požara, zaposleni u Centru su doneli odluku o oduzimanju dece zbog "potencijalnog nasilja u porodici".

Nije, međutim, jasno kako će se rešiti ova pravna zavrzlama, jer je socijalni radnik zaključio da je majka svojim nemarom i zanemarivanjem osnovnih životnih potreba ugrozila decu i dovela ih u životnu opasnost. S druge strane, advokat Milan Bosika, majka i drugi učesnici konferencije tvrde da je prekršen zakon i da je tetka Aninog bivšeg muža, inače zaposlena u Centru za socijalni rad, izdejstvovala da joj se deca oduzmu.

- Od kad nam se desila ova nesreća decu sam videla samo nekoliko puta. Ne daju mi da ih vidim da se ne bi videlo šta se radi s njima, i šta se njima radi - kroz suze je ispričala Mihaljica. - Najmlađi sin Rafailo me je molio da ga uzmem, zagrlim i da odemo. Rekao mi je: "Oni će mene odvojiti od moje braće, odvesti i prodati." Srednji Gavrilo mi se požalio da ga ne tuku samo deca, već i neki vaspitači. Najstariji Mihailo mi je rekao da je ucenjen, ali da ne može da mi kaže šta se dešava. Hteli su da pobegnu. Prete im da me nikada neće videti.

Foto: N.Skenderija

 

Mihaljica je zakasnila na konferenciju, a objasnila je da je išla u policiju da da izjavu, a povod je bio to što je njen otac nakratko prethodnog dana video unučiće i ispričao da ga nisu prepoznali, kao i da je stekao utisak da su deca pod dejstvom lekova.

- Mihailu su bile ogromne zenice - rekla je Mihaljica. - Mogu samo da zamislim kroz kakvu psihičku traumu moja deca prolaze. Mene su optuživali za svašta, i kad su potrošili sve argumente, pitali su me da li sam polno zlostavljala svoju decu.

Ana je po zanimanju farmaceutski tehničar i apsolvent Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Od bivšeg supruga Nikole Miholjice razvela se zbog nasilja u porodici, i zato što je "imao problema sa drogom".

Centar: Sve podložno kontroli

NOVOSADSKI Centar za socijalni rad ranije se oglasio saopštenjem u kome se, između ostalog, navodi:

- Centri za socijalni rad ne rade van sistema, već je naš rad predmet brojnih i višestepenih kontrola. Kontrola zakonitosti rada stručnih radnika poverena je nizu nadležnih organa. Zahvaljujući tome nema sumnje da će neki radnik proći nekažnjeno ukoliko se utvrde nepravilnosti u radu. Slučajevi koji izazivaju najveće uznemirenje uvek su oni koji se tiču dece. Pojedini roditelji međutim, nemaju znanja, lične veštine, sposobnosti ili kapacitete kako bi svoja roditeljska prava i obaveze ispunili adekvatno i na način koji je u interesu zadovoljavanja potreba njihove dece. Tada je potrebna intervencija organa starateljstva.

- Otmica moje dece je izvršena grubo uz vrisku i plač, dok je policajac vikao na mene i vitlao pendrekom iznad moje glave preteći da će me uhapsiti i odvesti u zatvor! Za otmicu dece nije postojao nikakav pisani nalog, niti bilo kakvo pisano obrazloženje - tvrdi Mihaljica.

Ona kaže da zahteva od države da joj vrati decu, kao i da se protiv odgovornih iz Centra za socijani rad pokrenu odgovarajući postupci.

Advokat Bosika je zatražio da tim stručnjaka hitno pregleda decu i proveri da li su dobijala lekove za smirenje.

Foto: N.Skenderija

 

- Nemamo nikakav dokaz da su deca zdrava - rekao je.

Psiholog Tamara Bradić kaže da deca treba da budu sa svojom majkom:

- Deca nisu sa majkom iako ih je sud njoj dodelio, a neko u Centru za socijalni rad donosi subjektivne odluke. Još na fakultetu smo učili da subjektivna procena jedne osobe nije dovoljno validna da bi se bilo šta uradilo. Potrebna je procena tima ljudi. Ono što dugogodišnja praksa i moje iskustvo pokazuju jeste da se odluke donose bez bilo kakvih preventivnih mera, odnosno socijalne podrške. Pitanje je ko zapošljava ljude u centrima za socijalni rad i na koji način su oni traumatizovani i projektuju svoju traumatizaciju na nedužne roditelje i decu. Moramo da odbranimo našu decu, a to su Anini sinovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu