GLUMCI I PEVAČI POKUCALI KNJIGOM NA VRATA – Humani „Bibliobus“ stiže do slepih i slabovidih

Promo

02. 03. 2024. u 10:00

Viktor Savić, Đorđe Mišina, Radoš i Nedeljko Bajić, Mari Mari, Zoran Kostić Cane i voditelj Dejan Pantelić podržali akciju Saveza slepih Srbije, a Fondacija Mozzart donirala vozilo.

ГЛУМЦИ И ПЕВАЧИ ПОКУЦАЛИ КЊИГОМ НА ВРАТА – Хумани „Библиобус“ стиже до слепих и слабовидих

Foto Touch N Touch

Knjige su prozor u svet, ali nisu svima uvek dostupne. Jedno Andrićevo delo od 200 strana na Brajevoj azbuci deluje veliko kao čitav opus srpskog Nobelovca, a sedam svezaka u tvrdom povezu nije lako nositi. Zato se Nacionalni dan knjige već godinama obeležava sjajnom akcijom u kojoj poznati razvoze najraznovrsnije štivo iz Biblioteke „Dr Milan Budimir“ na adrese slepih i slabovidih, a ovoga puta iznenađenje za književne fanatike priredili su glumci Viktor Savić, Đorđe Mišina, Radoš i Nedeljko Bajić, pevačica Mari Mari, frontmen grupe Partibrejkersi Zoran Kostić Cane i voditelj Dejan Pantelić.

Fondacija Mozzart priključila se akciji „Pokucaj mi knjigom na vrata“ i donirala Savezu slepih Srbije vozilo koje će omogućiti da projekat „Bibliobus“ još više zaživi.

Foto Touch N Touch

„Oduvek sam voleo da čovekov najbolji prijatelj ne bude mobilni telefon, pa čak ni kompjuter, već knjiga. Još ako tu knjigu odnesete nekim veoma dragim ljudima, koji vas možda ne vide, ali vas ipak čuju... Možda će čuti vaš dobar glas. Knjiga je ta koja može da donese odličan i najbolji glas do pravih ljudi“, rekao je voditelj Dejan Pantelić.

Širom Beograda je ova humana ekipa razvozila audio i Brajeve knjige iz najveće biblioteke za slepe na Balkanu. Više od 50.000 naslova na Brajevoj azbuci krasi police ovog istorijskog zdanja, a želja, upornost i zalaganje rukovodioca gotovo da može prstima da se opipa u vazduhu. Knjige su nekada snimane na magnetofonskim trakama, a kasnije i na kasetama, ali vredna grupa entuzijasta svakodnevno uz pomoć spikera, pa i glumaca, radi na digitalizaciji književnog fonda. Savez okuplja više od 12.000 članova širom Srbije, a njima su na raspolaganju čak i najnoviji naslovi svetske književnosti.

Foto Touch N Touch

Jedna od najstarijih socijalno-humanitarnih organizacija decenijama se bori za bolji položaj slepih i slabovidih u društvu i bavi se problemima obrazovanja, zapošljavanja i pristupačnosti fizičkog okruženja. Kroz saradnju sa državom, velikim kompanijama, inovativnim saradnicima i medijima, pokušavaju da pronađu rešenja.

„Knjiga je prozor u svet slepih i slabovidih osoba, ali im često nije dostupna. Hvala svima koji podržavaju i pomažu ovakve akcije Saveza i njegovih lokalnih organizacija. Posebnu zahvalnost dugujemo Fondaciji Mozzart, koja je većinski donator za nabavku funkcionalnog vozila“, istakao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

Foto Touch N Touch

RUKAVICA ZA SLEPE

Savez slepih Srbije već nekoliko godina organizuje akciju „Pokucaj mi knjigom na vrata“, a Fondacija Mozzart nastavlja tradiciju pomoći ovim divnim ljudima.

„Prošle godine smo donirali rukavicu za slepe, jedinstveno inovativno pomagalo u svetu, a sada smo donacijom vozila podržali sjajnu inicijativu da knjige iz ove biblioteke stignu na adrese njenih korisnika. I to ne samo danas, već tokom cele godine“, naglasio je Borjan Popović, upravitelj Fondacije Mozzart.

MINISTAR SELAKOVIĆ: KNjIGA JE PROZOR U SVET

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je tradicionalnoj akciji „Pokucaj mi knjigom na vrata” u organizaciji Saveza slepih Srbije ističući da će Ministarstvo nastaviti da podržava rad udruženja osoba sa invaliditetom, među kojima je Savez slepih jedna od prioritetnih organizacija.

„Knjiga za sve slepe i slabovide u Srbiji najveći je i najjasniji prozor u svet, ako znamo medicinski da je čulo vida ono koje nam obezbeđuje dostupnost više od 80 posto okoline u kojoj živimo i kada znamo da su slepe osobe uskraćene za 80 posto svoga okruženja, onda možete zamisliti koliko je knjiga bitna da im stvara viziju... Koliko je knjiga bitna da probudi njihovu maštu i naravno, da im ispuni vreme”, rekao je Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!