ĐUKIĆ DEJANOVIĆ, ZA "NOVOSTI": Povlačenje pravilnika ne bi bilo katastrofa

Lj. Begenišić

27. 02. 2024. u 07:00

UKOLIKO postoji potreba da se preispita Pravilnik o ocenjivanju, preispitaćemo ga. Izmene ovog dokumenta ili njegovo povlačenje, ako narušava dignitet nastavnika, nisu nikakva katastrofa.

ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ, ЗА НОВОСТИ: Повлачење правилника не би било катастрофа

Tanjug

Ovo nam je rekla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović povodom molbe predsednika države Aleksandra Vučića upućene Vladi i prosvetnim institucijama da još jednom razmisle o Pravilniku o ocenjivanju koji predviđa veću kontrolu roditelja nad nastavnim procesom.

Inače, članom 5 ovog Pravilnika predviđeno je da više od polovine roditelja jednog odeljenja, ukoliko smatraju da neki nastavnik ne radi dobro, mogu protiv njega da podnesu prijavu.

To je izazvalo veliku buru u prosvetnoj zajednici, jedan broj nastavnika smatra da se time povećava ionako prevelika uloga roditelja u školi, da se nastavnici rasteruju, kao i da se mladi dodatno odvaraćaju od odluke da im prosveta bude zanimanje.

Nakon bure koja se podigla regovao je i predsednik Vučić, ističući da su nastavnici ti u koje moramo da imamo najveće poverenje, a roditelji su tu da pomognu, ne da odlučuju umesto nastavnika.

- Nama su potrebni nastavnici, potpuno slobodni, koji bolje od svih nas roditelja znaju kako je potrebno raditi sa decom. Ne mogu da zamislim kako bih ja bolje od bilo kog učitelja, nastavnika ili profesora znao kako neko od moje dece uči i kako se ponaša na času i odakle bih ja imao pravo da ocenjujem nastavnike - naglasio je Vučić.

Pravilnik je u međuvremenu, stupio na snagu, a da li će biti povučen ili eventualno izmenjen sporni član 5, ministarka kaže da će o tome razgovarati sa svima sa kojima je razgovarano tokom pripreme dokumenta, a to su četiri reprezentativna sindikata i Društvo direktora Srbije, čiji članovi nisu imali primedaba na sadržaj pravilnika.

- Razgovoraćemo o tome da li taj član da se povuče ili možda izmeni, a da li će to uraditi ova vlada ili naredna videćemo - rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je ponovila stav Ministarstava prosvete da je cilj donošenja Pravinika bio da se prosvetni radnici zaštite od samovolje roditelja koji su i do sada imali zakonsko pravo da se anonimno žale, pa su to često zloupotrbljavali i anonimnim prijavama zatrpavali i škole i Ministarstvo.

- Ideja je bila da iskorenimo situacije da se svaki nezadovoljni roditelja pojedinačno i anonimno žali, i to smo rešili tako da žalbu može da pokrene ako je više od polovine roditelja u jednom odeljenju nezadovoljno radom nastavnika. Ceo proces odvija se u školi, jer je autonomija škola veoma važna - pojasnila je ministarka.

Procedura

Prema novom pravilniku, više od polivine nezadovoljnih roditelja u pisanoj formi se obraća odeljenjskom starešini. On taj zahtev prosleđuje stručnom veću koje čine nastavnici iz određene stručne oblasti. Stručno veće se izjašnjava da li je po njihovoj oceni taj zahtev roditelja osnovan ili neosnovan, obaveštava roditelje, decu i obaveštava pre svega direktora, i škola donosi svoj stav o predlogu roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)