ČUVAMO OBRAZ PREDAKA I POTOMAKA: "Novosti", svedok i tumač prošlosti i sadašnjosti

D.B.M.

17. 02. 2024. u 07:00

TOKOM sedam decenija postojanja "Večernje novosti" su bile svedok i tumač mnogih istorijskih događaja, a kroz članke, reportaže, komentare osvetljavale su sve aspekte društva, od politike do kulture, od sporta do nauke. Zato je, pored ostalog, NID "Novosti" AD i njen matični list poneo najviše priznanje - Sretenjski orden prvog stepena, koje je predsednik Aleksandar Vučić preksinoć uručio Miloradu Vučeliću, glavnom i odgovornom uredniku.

ЧУВАМО ОБРАЗ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА:   Новости, сведок и тумач прошлости и садашњости

Foto: Printskrin

Ističući da su urednici i novinari "Novosti" uvek bili oslonjeni na ramena predaka, Vučelić je naglasio da se tako sve bolje vidi i najbolje čuva i njihov i obraz potomaka.

A, kada je iz starih rotacionih mašina izašao prvi broj "Večernjih novosti", malo je ko mogao da poveruje da će prvi "bulevarski list" biti začetnik nove ere u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu. Još vruć od štampe, drugačijeg formata i sadržaja, prvi "večernjak" se pojavio na ulicama glavog grada, negde u sumrak 16. oktobra 1953. godine, u jeku Tršćanske krize, koja je ozbiljno pretila da uzdrma zemlju. Ideja o pokretanju lista "Večernje novosti" potekla je od poznatog novinara, publiciste i istoričara Vladimira Dedijera, u to vreme glavnog urednika "Borbe". Rođen u jednom dahu, list je dobio ime "Večernje novosti" i svog prvog urednika Slobodana Glumca, koji je učio mlađe kolege:

- Novinar je hroničar današnjeg dana koji, pišući o ljudima i događajima, o težnjama i željama, radostima i mukama, verno izražava jednu stvarnost. Tako vernu da generacije koje dolaze mogu da razumeju i ljude prošlog vremena.

Čuvari tradicije

PREDSEDNIK Vučić je, prisustvujući Svečanoj akademiji povodom 70 godina "Večernjih novosti", u oktobru 2023. istakao da su "Novosti" ozbiljne novine koje donose proverene informacije, koje imaju svoj miris i ukus.

- "Novosti" su novine koje imaju ideju - rekao je Vučić. - Novine koje čuvaju nacionalne i tradicionalne vrednosti srpskog naroda i srpskog društva. U teškim trenucima uvek uz svoju zemlju. To je jedna od retkih novina koja baštini i čuva naše ćirilično pismo.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

Tiraž prvog broja bio je 14.501 primerak. Imao je samo osam strana. Na ulice su ga izneli kolporteri najavljujući aktuelne naslove i uzvikujući: "Večernje novosti!" Od tog kasnog popodneva do danas, "Novosti" su, služeći opštem i nacionalnom interesu, čitaocu uručile gotovo više od 5,5 milijardi primeraka.

Bile su najtiražniji dnevni list nekadašnje SFRJ, pa i Balkana - tiraži su se redovno kretali oko 410.000, a u vreme Brozove smrti dostignut je apsolutni rekord: 812.854 primerka! Usred Titove Jugoslavije, "Novosti" su bile bundžija, sazivani su sastanci CK zbog njih, jedan glavni urednik je direktivom smenjen zbog skraćenja Brozovog govora i "iskakanja" iz kursa Komunističke partije.

Mnogo vremena je prošlo, svet se izmenio, a deviza "brzo, kratko, jasno", koja je bila siže novinarskog koncepta "Novosti", postala je imperativ novinarstva. Iz škole "Novosti" izašao je veliki broj novinara, foto-reportera i urednika, koji su bez preterivanja uveli moderno novinarstvo kod nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave