PONOSNI NA 230 GODINA TRAJANJA : Saradnja Bogoslovije Svetog Arsenija i KCV „Miloš Crnjanski“

J. S.

31. 01. 2024. u 16:40

ПОНОСНИ НА 230 ГОДИНА ТРАЈАЊА : Сарадња Богословије Светог Арсенија и КЦВ „Милош Црњански“

Foto: KCV"M.Crnjanski"

NAJSTARIJA prosvetna institucija u okviru SPC, Srpska pravoslavna bogoslovija Svetog Arsenija iz Sremskih Karlovaca, koja ove godine obeležava 230 godina postojanja, i Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ ozvaničili su danas saradnju .

Protokol su potpisali Protojerej-stavrofor mr Jovan Milanović, rektor Srpske pravoslavne bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima i mr Nenad Šaponja, direktor KCV „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada.

-Nama je čast i zadovoljstvo da sarađujemo sa najstarijom obrazovnom institucijom srpskog crkvenog školstva, Karlovačkom bogoslovijom koja je, inače, druga u svetu takva institucija. Posebno nam je značajno što ćemo zajedno, kroz niz programa, javnosti predstaviti veliku prosvetiteljsku ulogu koju je ova institucija imala kroz istoriju srpskog naroda - istakao je Šaponja.

Rektor Milanović naveo je da će kroz različite programe biti istaknute istorijske, kulturne i duhovne vrednosti “naše međunarodne institucije koja je najstarija prosvetna institucija Srpske pravoslavne crkve”.

-Promovisaćemo prvu sveobuhvatnu monografiju koja prati život i rad ove institucije od 1794. godine do danas. U planu su i koncerti duhovne i rodoljubive muzike, kao i organizacija Naučnog skupa koji će sa istorijske, teorijske i vrednosne strane rasvetliti fenomen prosvete kroz istoriju SPC – najavio je rektor  je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!