I U RUSIJI I NA BALKANU MANJE STANOVNIKA: Rusko-srpski naučni seminar o demografskoj politici

R. Š.

29. 01. 2024. u 20:59

Rusko-srpski naučni seminar o „Demografskoj politici u Rusiji, Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori – izazovi i perspektive“, u onlajn formi, održan je na srpskom i ruskom jeziku.

И У РУСИЈИ И НА БАЛКАНУ МАЊЕ СТАНОВНИКА: Руско-српски научни семинар о демографској политици

Foto: O. Vojinović

Organizatori su bili Visoka škola za državnu upravu i preduzetništvo Instituta za ekonomiju i menadžment Uralskog federalnog univerziteta, Centar za ruske studije Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci. Seminar je organizovan s ciljem daljeg jačanja saradnje ruskih i srpskih naučnika, razmene iskustava, diskusije o problemima i zajedničkog traženja odgovora na aktuelne izazove.

- Demografska situacija u balkanskim zemljama ima zajedničke karakteristike sa stanjem u Rusiji, a to su trend kretanja i pad broja stanovnika. Bilo bi interesantno sprovesti zajedničko istraživanje, upoređujući zemlje međusobno - rekla je Ana Bagirova, zamenik direktora Škole za državnu upravu i preduzetništvo Uralskog Federalnog Univerziteta.

Kako je prenela prof. Ranka Perić-Romić sa banjalučkog univerziteta, demografsku sliku Republike Srpske karakteriše značajan pad broja stanovništva, nizak natalitet, starost stanovništva i smanjenje dečje populacije.

Na seminaru su učestvovali dr Ranka Romić Perić, prof. dr Mira Mandić, mr Aleksandar Majić sa Univerziteta u Banjoj Luci, dr Nada Raduški sa Instituta za političke studije iz Beograda, prof. dr Srđan Šljukić sa Univerziteta u Novom Sadu, Dragana Radulović iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije, dr Miroslav Doderović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Nikšiću, Milan Stojanović sa Tulskog Državnog univerziteta, dr Ana Petrovna Bagirova i Oksana Mihajlovna Šubat sa Uralskog Federalnog Univerziteta.

Ovo nije prvi put da srpski i ruski naučnici razgovaraju o demografskim problemima. Sličan istraživački seminar održan je i u novembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)