KAKO JE IZGLEDALA DRAMA U ALEKSINCU: Zaposleni opisali šta se sve dešavalo tokom trovanja radnika

J. ĆOSIN

19. 01. 2024. u 11:41

SVE se desilo pred kraj druge smene. Odjednom je počeo da se oseća miris lepka, a radnici su počeli da padaju u nesvest kao kiša, i policajci su ih vozili u bolnicu jer nije bilo dovoljno vozila Hitne.

КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛА ДРАМА У АЛЕКСИНЦУ: Запослени описали шта се све дешавало током тровања радника

J. Ć.

Ovako za "Novosti" priča jedna od zaposlenih u fabrici "Magna" u Aleksincu dan nakon što je u sredu uveče došlo do trovanja 104 radnika, od kojih je četvoro primljeno na lečenje u Aleksincu, a šestoro u UKC Niš.

Pacijenti iz UKC Niš su juče pušteni kući, dok su zbog dodatnih analiza u ZC Aleksinac zadržana dva pacijenta, ali se očekivalo i njihovo otpuštanje. Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA potvrdili su da su radnici fabrike "Magna" u Aleksincu bili izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila. Načelnik Centra, prof. dr Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i ne koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja.

- Mi iz treće smene nismo ni izašli iz autobusa, rekli su nam da se vratimo. Zvali smo kolege koje su bile u bolnici. Pričali su da je bilo strašno, da su ljudi padali u nesvest, da su kašljali, imali bolove u grudima. Jutros smo se čuli ponovo sa nekim od njih. Tragedija je mogla da bude i mnogo gora, Bogu hvala da su svi dobro - rekla nam je jedna radnica.

Prema rečima v. d. direktora Zdravstvenog centra Aleksinac Gorana Vidića, svi pregledani imali su simptome trovanja, ali su svi došli u svesnom stanju.

Ni prva, ni druga smena juče nije radila, a u pogonu fabrike je obavljen policijski uviđaj. Slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu. Prema saznanjima našeg lista, ispituju se okolnosti za dva moguća uzroka trovanja. Prvi je isparavanje lepka kojim je toga dana lepljen etison u manjoj prostoriji unutar proizvodne hale, a drugi manje mogući, trovanje hranom iz kantine.

- Uzeti su svi uzorci, proveren je i vazduh u hali koji je dobar. U hali više nema opasnosti od otrovnih materija, tako da se očekuje brz nastavak proizvodnje - kažu iz istrage.

Merenja, pa odgovornost

IVAN Mitrović, osnovni javni tužilac u Aleksincu, saopštio je da su angažovane sve referentne ustanove da se obavi uviđaj.

- Obavešteni su Institut za javno zdravlje, Inspekcija rada i Sanitarna inspekcija, te Institut "1. maj". Fabriku smo zatvorili dok se ne obavi uviđaj i ustanovi da je bezbedno u njoj raditi. Biće obavljena neophodna merenja na prisustvo štetnih materija, nakon okončanja uviđaja i utvrđivanja svih okolnosti odlučiće se o pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima