U BOKI I KAMEN GOVORI SRPSKI: Sociolog Bojan Panaotović povodom popisa u Crnoj Gori i citiranja Stepinca

J. S.

15. 01. 2024. u 22:49

PRILIKOM nedavne (neslavne) posete Crnoj Gori, ministar odbrane susedne Hrvatske gospodin Anušić citirao je veoma kontroverznog Alojzija Stepinca koga Katolička crkva u Hrvatskoj neuspešno pokušava da progura do ranga sveca, a koji je rekao da „svaki kamen u Boki govori hrvatski.“

У БОКИ И КАМЕН ГОВОРИ СРПСКИ: Социолог Бојан Панаотовић поводом пописа у Црној Гори и цитирања Степинца

KCNS

Reagujući na to, sociolog Bojan Panaotović ironično primećuje da je šteta što iskaz hrvatskog ministra Anušića nije stigao ranije pa da popisni list u Crnoj Gori obuhvati stenje i kamenje, da se izjasni o veroispovesti, nacionalnosti i jeziku kojim govori.

- Ipak, ministar Anušić, dragovoljni učesnik krvavog građanskog rata, saglasiće se sa činjenicom da je za nijansu važnije kojim jezikom govore građani Boke, ljudi koji na tom prekrasnom kamenju žive. Uskoro će javnost, pa i ministar Anušić o tome imati preliminarna saznanja i neće mu biti ni malo po volji kad uvidi da većina stanovnika Boke govori „omraženim“  i „zlim“ srpskim jezikom koji je, uzgred, neverovatno sličan hrvatskom jeziku, a neki cinici čak bogohule da je reč o jednom te istom jeziku – ističe Panaotović.

Takođe, ministar Anušić, inače veliki fan Marka Perkovića Tompsona koji poručuje susedima „stići će vas naša ruka i u Srbiji…“ naljutio se na svog kolegu crnogorskog ministra Krapovića zbog njegovog stava o brodu „Jadran“. Problem je, naime,  u jednoj istorijskoj relikviji koja se sticajem okolnosti našla na tlu Crne Gore tokom raspada Jugoslavije koji je bio deo scenarija „tisućljetnjeg sna Hrvata o neovisnoj državi“ kako je govorio dr Tuđman.

- Umesto da se otvori debata kako je Hrvatskoj pripao lavovski deo obale i to posle jezivih zločina endehazije i direktnog savezništva sa Hitlerom, sada valjda treba  mlatiti praznu slamu o jednom brodu koji služi u školske svrhe. Ministar Krapović pokazao je dostojanstvo i državnički i politički nerv i nonšalantno odbacio mogućnost da Crna Gora bude ucenjivana i ponižavana na čemu mu treba odati priznanje - zaključuje Panaotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona