SVAKO SRPSKO SELO IMALO JE PIRAMIDE: Pored njih se palila vatra, a evo i zašto!

S.BABOVIĆ

03. 01. 2024. u 12:32

NISU samo Indijanci koristili dimne signale za komunikaciju, jer su to činili i stari Srbi, koji su živeli u razuđenim selima.

СВАКО СРПСКО СЕЛО ИМАЛО ЈЕ ПИРАМИДЕ: Поред њих се палила ватра, а ево и зашто!

Foto:S.Babović

Kako je izgledala prepiska uz pomoć vatre? Na svakom brdu ili manjem uzvišenju, poređale bi se grede, odnosno grane od javora ili bora, i to u obliku piramide. Pored "piramida" postavljala se burad napunjena sa katranom.

Kolekcionar i hroničar iz Kruševca napominje da bi u svakom selu jedan stanovnik bio zadužen da po potrebi dotrči do "piramide", namaže grane katranom i potpali ih. Usled sprecifičnog oblika konstrukcije, građa bi gorela sporo, ali sa mnogo dima, pa su se signali podizali visoko u nebo.

- Piramide su se koristile u slučaju neke uzbune, potrebe da se seljanima prenesu naredbe od vladara ili informacije o nadiranju neprijatelja i naravno, u slučaju prirodnih nepogoda - napominje Slobodan Nikolić. - Meštani bi znali da hitno moraju da dođu do poznatog zbornog mesta ili do kmeta, gde bi dobili potrebna obaveštenja.

Uzbunjivanje uz pomoć "piramide" od granja zadržalo se dugo u srpskom narodu, upravo na selima, gde su svetlosne i zvučne naprave, telefoni i sirene pristigli kasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!