SVI SE PITAJU GDE JE BUKNULO: Dan posle požara u Malom Mokrom Lugu sa komšijama koje su sa vatrogascima spasavale stanare doma

J.D.Lj.

14. 12. 2023. u 19:00

PETORO povređenih u požaru u sredu uveče u staračkom domu "Milidom luks" u Partizanskoj ulici u beogradskom naselju Mali Mokri Lug, koji su hospitalizovani na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA), u stabilnom su stanju.

СВИ СЕ ПИТАЈУ ГДЕ ЈЕ БУКНУЛО: Дан после пожара у Малом Мокром Лугу са комшијама које су са ватрогасцима спасавале станаре дома

Foto D. Milovanović

Pukovnik dr Toplica Lepić rekao je da su oni bili izloženi udisanju gasova i u relativno teškom stanju zbog poremećaja disanja. Jedna pacijentkinja je bila intubirana, kasnije je uz terapiju stanje stabilizovano. 

I dalje je nepoznat uzrok požara kojem su, pored petoro povređenih, nastradale dve osobe, dok su vatrogasci evakuisali 73 korisnika doma i osmoro zaposlenih. 

Jedan od prvih koji je pritrčao u pomoć je Dobrica Sibinović, brat od strica vlasnika doma Željka Sibinovića. 

- Još ne mogu da dođem sebi zbog ove nesreće - kaže Sibinović. - Sve se desilo iznenada, nešto posle 19 sati. Imao sam goste, kada me je pozvala strina uspaničenim glasom i rekla da hitno dođem jer gori dom i korisnici. Kada sam istrčao vladala je opšta pometnja. 

Naš sagovornik priča da je na licu mesta zatekao sestre i jednog tehničara koji je prethodno, aparatom već pokušavao da ugasi požar na spratu. 

- Vatra ogromna, guta sve pred sobom, veliki dim, guši... Dečko aparatom nije uspeo da ugasi vatru, a do gornjeg sprata gde je buknulo, nije se moglo od plamena i dima. Korisnici su bili uplašeni, a zaposleni su sve radili da im pomognu i smire ih. Mlada sestra je jedno po jedno najpre izvukla na terasu, rekla im da se drže za ruke i tu su čekali pomoć. I druge komšije su pritrčale da pomognu. Nepokretne korisnike smo uvijali u ćebad i nosili, a pokretne smo, jedno po jedno, pod ruku, dovodili u prizemlje. Bilo je i panike, vike, cike, ali sestre su ih smirile, svaka im čast. 

Onda su došli vatrogasci i Hitna pomoć. Vatrogasci su za sedam minuta lokalizovali požar. 

- Jedan deka je nastradao, a jednu baku smo nekako uspeli da izvučemo iz plamena, ali nažalost, ona je ubrzo preminula. Sve bih dao da sam samo mogao da stignem do gore, da uđem, da izvučem i te ljude iz vatre i dima. Ma, život ne bih žalio... - kaže Sibinović koji se i sam nagutao dima i teško govori. 

Nadležni utvrđuju šta je izazvalo jezivi požar u kojem je nastradalo dvoje starih. 

Stanovnici Malog Mokrog Luga o ovom domu koji radi godinama, kao i o vlasniku, imaju samo reči hvale. 

- Od preksinoć dom obezbeđuje policija, kapija je zaključana, niko niti ulazi, niti izlazi - kaže jedna od komšinica. - Strašno je to što se desilo. Kažu da je vlasnik Željko, za kojeg svi u kraju znaju koliko je požrtvovan i dobar čovek, odgovoran u svom poslu i očajan, da od tuge ne može ni da govori. U tom domu su uslovi bolji nego u mnogim drugim, imaju dobru negu, medicinsko osoblje, socijalnog radnika, negovateljice, obezbeđenje. A, eto, ipak se dogodi nesreća. 

Komšiluk nagađa šta je moglo uzrokovati požar u inače, gotovo novom i modernom objektu, neki kažu da su se zapalile instalacije, drugi da je izgoreo nekakav stari kompjuter, a treći da je požar izazvan cigaretom. 

Tokom jučerašnjeg dana, neki od korisnika vratili su se u dom, u deo zgrade koji nije oštećen u požaru. Neki će, kako smo saznali, ostati u drugim ustanovama gde su zbrinuti, ali ima i zabrinute rodbine koja ne želi da njihovi ostanu u "Milidom luksu". 

- Dom u kome se dogodila nesreća u avgustu je dobio produženje licence i dozvolu za proširenje kapaciteta. Bio je na dobrom glasu, nije bilo pritužbi na rad - kaže za Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite. 

U Srbiji ima oko 250 privatnih i 75 državnih domova za stare, čiji je ukupan kapacitet nešto više od 19.000 mesta. Postoji još oko 70 nelegalnih domova, koji, budući da nisu u sistemu, ne podležu redovnim inspekcijskim kontrolama. I ranije su se u domovima, posebno onima u "sivoj zoni" događale nesreće, mada ne ovih razmera. 

BOLjI INSPEKCIJSKI NADZOR 

IAKO se "Milidom luks", po svemu što smo čuli o ovom domu, nikako ne svrstava u problematične, Radoslav Milovanović ističe važnost inspekcijskog nadzora u ovim ustanovama: 

- Trebalo bi iskoreniti loše navike i mnogo toga uvesti u red. Već duže vreme tražimo veće prisustvo inspekcijskog nadzora u ustanovama socijalne zaštite. Stručni ljudi u nadzoru treba da budu svojevrsno edukativno telo, da ukazuju na male i velike greške, koje mi često i u neznanju načinimo. Možda bi i pojedini domovi trebalo da izgube licencu zato što loše rade, nemaju kadar...  D. B. M.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)